Iraanse oppositie stelt boek voor naar aanleiding van mogelijke gevangenisruil

20220705_Betoging tegen mogelijke Irandeal waarbij Assadi kan vrijkomen
© BRUZZ
| (archiefbeeld) Betoging tegen een mogelijke deal met Iran waarbij Assadi vrij zou kunnen komen
© BRUZZ
| (archiefbeeld) Betoging tegen een mogelijke deal met Iran waarbij Assadi vrij zou kunnen komen

Het Brusselse gerecht buigt zich op maandag over het omstreden uitwisselingsverdrag van veroordeelde personen tussen België en Iran. Naar aanleiding daarvan presenteert de Iraanse oppositie in Brussel een boek over de verijdelde, terroristische aanslag tegen de Free Iran World Summit in Parijs in 2018.

Op maandag 19 september buigt het Brusselse gerecht zich over het omstreden uitwisselingsverdrag van veroordeelde personen tussen België en Iran. Advocaten van de zowel Belgische regering als de Iraanse hoofdoppositie NCRI (Nationale Raad voor het Verzet in Iran) en de burgerlijke partijen komen aan het woord.

Ter herinnering: die deal kan het pad effenen voor een gevangenenruil met Iran, en is omstreden omdat Teheran zou ijveren voor de vrijlating van de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi, die vorig jaar in ons land tot 20 jaar cel werd veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij een verijdelde bomaanslag in Parijs. De Belgische regering ijvert dan weer voor de vrijlating van Olivier Vandecasteele, een Belgische ngo-medewerker die sinds februari in de cel zit in Teheran.

Ook was er even sprake van dat VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali, die al sinds 2017 in Iran wordt vastgehouden, zou worden betrokken in de deal. Vandaag is evenwel niet duidelijk of dat daadwerkelijk het geval is.

Nieuw boek

De NCRI veroordeelt met klem de deal met Iran. Naar aanleiding van de bespreking van het uitwisselingsverdrag op maandag wordt daarom op vrijdag een persconferentie gehouden in aanwezigheid van enkele prominente figuren.

Zo zijn zowel Mohammad Mohaddessin, topman van de Iraanse oppositie en de voorzitter van de commissie buitenlandse zaken van de NCRI, Ingrid Betancourt, voormalig Colombiaans senator en presidentskandidaat, John Bercow, voormalige voorzitter van het Britse parlement als de Amerikaanse Senator Robert Torricelli aanwezig.

Tijdens de persconferentie zal voor het eerst een boek worden voorgesteld over de terroristische aanslag tegen de Free Iran World Summit in juni 2018 in Parijs, waar Assadi bij betrokken zou zijn geweest. “Ook zullen nieuwe details worden vrijgegeven over hoge ambtenaren van het Iraanse regime die betrokken waren bij de voorbereiding van de aanslagen,” klinkt het in de uitnodiging.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?