| VUB-gastprof Ahmadreza Djalali op een poster van Amnesty International tijdens een protestactie voor de Iraanse ambassade in Brussel

Irandeal moet vooral Belgische ngo-medewerker uit de cel in Teheran krijgen

© Belga
05/07/2022
Updated: 05/07/2022 10.09u

VUB-professor Ahmadreza Djalali is niet de enige persoon met een Belgische link in een Iraanse cel. Sinds februari zit ook een Belgische ngo-medewerker opgesloten in Teheran. Veiligheidsdiensten vrezen dat Iran hem als pasmunt gebruikt, zo meldt De Standaard dinsdag.

De voorbije dagen ontstond er discussie over een wets­ontwerp dat ons land in staat zou stellen om gevangenen te ruilen met Iran. Het wordt vandaag besproken in de Kamer. Algemeen werd aan­genomen dat het akkoord met Teheran er kwam om de in 2017 ter dood veroordeelde Ahmadreza Djalali uit zijn Iraanse cel te halen. De Zweeds-Iraanse gastprofessor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zou dan geruild worden met de Iraniër ­Assolah Assadi, die vorig jaar in Antwerpen tot twintig jaar cel werd veroordeeld als brein achter een verijdelde aanslag tegen Iraanse oppositieleden.

Nu blijkt dat sinds februari ook een Belgische ngo-medewerker in de cel zit in de Iraanse hoofdstad Teheran. De Belgische humanitaire medewerker Olivier Vandecasteele werd op 24 februari in Iran opgepakt. Sindsdien zit hij in de gevangenis van Evin, "in zeer moeilijke omstandigheden".

Volledige isolatie

Olivier Vandecasteele zit in volledige isolatie in de gevangenis. De familie had éénmaal contact met hem, maar hij heeft geen contact met zijn Iraanse advocaten. Door het slechte eten heeft hij veel gewicht verloren en hij heeft gezondheidsproblemen, aldus nog de familie.

Vandecasteele heeft als humanitaire medewerker jarenlang in Afghanistan gewerkt en was sinds 2015 actief in Iran als 'country director' voor verschillende ngo's. Hij ijverde voor het versterken van de contacten tussen de Iraanse autoriteiten en de grote internationale donoren zoals de Europese Unie, VN en andere internationale organisaties. "Zo heeft hij een significante bijdrage geleverd aan het succes van ontwikkelingsmissies en de toegang tot basisgezondheidszorg voor de Afghaanse bevolking die naar Iran is geïmmigreerd," luidt het in de mededeling van zijn familie.

Die meldt nog dat de Belgische autoriteiten in contact staan met de Iraanse autoriteiten en dat zij op regelmatige basis vertrouwelijke contacten hebben met de bevoegde Belgische autoriteiten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni