Iraniërs betogen tegen uitlevering terrorist Assadi

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 5 juli 2022
Updated: 05-07-2022 - 17:53

Dinsdag betoogden zo'n 350 Iraniërs tegen een mogelijke deal met Iran om gevangenen over te brengen naar hun thuisland. Zo zouden VUB-professor Ahmadreza Djalali en ngo-medewerker Olivier Vandecasteele naar België kunnen komen, maar zou de veroordeelde Iraanse terrorist Assadollah Assadi ook kunnen vrijkomen.

Het Belgisch-Iraanse akkoord laat het toe om gevangenen te ruilen met Iran. Het is al langer geweten dat Iran probeert om haar diplomaat Assolah Assadi terug te halen. Assadi werd op 4 februari 2021 in Antwerpen veroordeeld tot 20 jaar cel voor moordpoging en voor deelname aan de activiteiten van een terreurorganisatie. Dat gebeurde na een verijdelde bomaanslag in Parijs in 2018 die gericht was tegen de Iraanse oppositie.

Veel Belgische Iraniërs willen voorkomen dat Assadi vrijkomt en betoogden daarom dinsdagvoormiddag aan het kruispunt Kunst-Wet. "De vrijlating van de terroristische diplomaat van het regime en zijn medeplichtigen uit een Belgische gevangenis is spotten met justitie en is het duidelijkste signaal aan het Iraanse regime dat ze straffeloos terroristische aanslagen in Europa kunnen plegen," klonk het.

Iran probeerde eerst om de Iraans-Zweedse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali als pasmunt te gebruiken. Sinds vandaag blijkt ook dat de Belgische humanitaire medewerker Olivier Vandecasteele sinds eind februari in Iran vastzit. De Irandeal moet Vandecasteele vrij krijgen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?