Jambon na kritiek op Mary: ‘was mijn mening als burger'

© VRT
| Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)

Ondanks een stortvloed aan kritiek blijft Jan Jambon (N-VA) erbij dat de vrijspraak voor Salah Abdeslam op basis van een procedurefout een brug te ver is. "Dat was mijn mening als burger", zegt de minister van Binnenlandse Zaken.

“Als je als minister enige commentaar geeft over een proces, schend je blijkbaar de scheiding der machten. Dat is het laatste wat ik wou doen”, wordt Jambon woensdag geciteerd door De Tijd.

De minister reageerde dinsdagavond tijdens een openingscollege op de KU Leuven voor het eerst zelf op de rel die hij afgelopen weekend had ontketend.

Advocaat Sven Mary pleitte vorige week de vrijspraak voor terreurverdachte Abdeslam, omdat er een procedurefout gemaakt zou zijn. De vicepremier noemde dat "onbegrijpelijk" en " twee straten te ver". Die uitspraak schoot bij de advocaten in het verkeerde keelgat.

De Hoge Raad voor Justitie tikte de N-VA'er op de vingers en stelde dat hij de scheiding der machten moet respecteren en zich niet mag mengen in een zaak van justitie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?