Jambon wil rekruteringsproces van politie optimaliseren

© PhotoNews
| Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

De beoordelingskaders tijdens de rekruteringsprocessen bij de politie moeten strenger en strakker omlijnd worden. Zo reageert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zondagavond op de berichtgeving van De Standaard over ongeschikte politiekandidaten die toch door de selecties raken. De federale politie zelf noemt de informatie in de krant "onjuist en onvolledig".

De Standaard schreef zaterdag dat ongeschikte kandidaten aan een politieopleiding mochten beginnen als gevolg van het grote tekort aan politieagenten. Anonieme bronnen van de krant hadden het over politieke druk om de streef­cijfers te halen.

Jambon ontkende zaterdag met klem dat er sprake zou zijn van druk, en gaf de federale politie het bevel de opgesomde cases "tot op het bot" te onderzoeken. Het ging om kandidaten die veroordeeld waren voor druggebruik of verkeersovertredingen als rijden zonder rijbewijs. Sommigen hadden familie die naar Syrië was getrokken of veroordeeld was voor andere zware feiten.

Uit het rapport blijkt volgens Jambon dat de wettelijke regels in deze cases zijn gevolgd, maar dat wel vragen gesteld kunnen worden bij inschattingen die tijdens het rekruteringsproces werden gemaakt. "De beoordelingskaders moeten strenger en strakker omlijnd worden, zodat er minder ruimte is voor interpretatie," luidt Jambons conclusie.

'Onjuist en onvolledig'

De federale politie concludeert uit intern onderzoek dat geen enkele ongeschikte kandidaat aan de politieopleiding is mogen beginnen. "De deliberatiecommissie, de enige die daartoe bevoegd is, heeft alle toegelaten kandidaten geschikt bevonden. De informatie in De Standaard is onjuist en onvolledig," zegt woordvoerder Jonathan Pfund.

De politiewoordvoerder moet toegeven dat enkele kandidaten voorkwamen in de politiedatabanken. Maar hij voert aan dat dat niet was voor ernstige strafbare feiten. Zo waren sommigen bekend voor druggebruik of verkeersovertredingen. De huidige selectieprocedure bepaalt sowieso dat een kandidaat automatisch geweerd wordt als hij voor sommige feiten veroordeeld is, zegt de woordvoerder nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?