Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis

| Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis.

Jehova's Getuigen niet voor rechter in misbruikonderzoek

© Chris Verhaeghe
21/10/2021

De vzw Christelijke Gemeente van Jehova's Getuigen zijn door de Brusselse raadkamer buiten vervolging gesteld in het onderzoek van het federaal parket naar seksueel misbruik van minderjarigen. Dat zegt haar raadsman Dimitri de Béco, die daarmee de berichtgeving van Sudpresse bevestigt. De vzw diende inmiddels zelf een klacht in wegens smaad.

Het sekteobservatorium IACSSO, een onafhankelijk centrum van de federale overheidsdienst Justitie, meldde eind 2018 dat het verschillende getuigenissen had ontvangen van mensen die als kind seksueel geweld zouden hebben ondergaan bij de getuigen van Jehova. Uit hun verklaringen moest blijken dat het misbruik bij de getuigen van Jehova werd toegedekt via een intern rechtssysteem.

Het federaal parket opende daarop een onderzoek en voerde in april 2019 huiszoekingen uit bij het hoofdkantoor van de getuigen van Jehova in ons land, in Kraainem. Dat onderzoek is inmiddels afgelopen en begin deze maand besliste de raadkamer de vordering van het federaal te volgen en een buitenvervolgingstelling uit te spreken voor de vzw Christelijke Gemeente van Jehova's Getuigen.

"Bij het verwerpen van de aanklacht concludeerde de raadkamer dat IACSSO’s 'eenzijdige verklaringen niet werden gestaafd door enig ander bewijsmateriaal',” meldt de vzw. "Wij hebben intussen, op 18 juni 2021, een civiele vordering wegens smaad ingesteld tegen het Ministerie van Justitie van België, verantwoordelijk voor IACSSO, wegens de valse verklaringen van IACCSO over het kinderbeschermingsbeleid van Jehovah's Getuigen. Een hoorzitting over deze aanklacht wegens smaad staat gepland voor 5 mei 2022."

Wie vragen heeft over seksueel geweld kan terecht op www.seksueelgeweld.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni