Jonge homejacker krijgt 17 jaar cel voor brutale homejackings in Rand

© PhotoNews
| De oudste van de twee daders was amper 18 jaar oud op het moment van de feiten, maar dat weerhield de correctionele rechtbank er niet van om hem te veroordelen tot een celstraf van 17 jaar lang.

Een 21-jarige crimineel is veroordeeld tot 17 jaar cel voor een reeks brutale homejackings in de rand rond Brussel. Daarmee bevestigt het hof van beroep zijn straf uit eerste aanleg. De man sloeg onder toe in Beersel, Lembeek en Kraainem en schuwde daarbij het geweld niet. Zijn minderjarige kompaan staat inmiddels ook terecht, maar kon na zijn arrestatie ontsnappen en is spoorloos.

Eind 2016 werden in de rand rond Brussel verschillende brutale homejackings gepleegd door twee daders. In Lembeek (Halle) gingen de daders zo driest te werk dat een van hun slachtoffers een schedelbreuk opliep nadat hij geslagen werd met een ijzeren staaf. In Beersel werden een moeder en haar dochter gegijzeld en bedreigd met een mes. De homejackers sloegen ook toe aan de andere kant van de taalgrens. In Waterloo drongen ze de slaapkamer van een bejaard koppel en staken ze de man neer met een mes. Hun 8-jarig kleinkind, dat was wakker geworden door het rumoer, zal alles gebeuren. Nadien sloegen de daders ook nog toe in Kraainem.

De oudste van de twee daders was amper 18 jaar oud op het moment van de feiten, maar dat weerhield de correctionele rechtbank er niet van om hem te veroordelen tot een celstraf van 17 jaar lang. De jonge crimineel ging in beroep, maar daar werd zijn straf bevestigd. De jongeman was een jaar voor de feiten vanuit Marokko naar ons land gereisd, waarna hij in de illegaliteit en criminaliteit belandde. Na een reeks straatdiefstallen ging hij over tot het plegen van homejackings.

De minderjarige kompaan werd ook opgepakt, maar ontsnapte in de loop van het onderzoek uit zijn jeugdinstelling. Hij werd nadien bij verstek uit handen gegeven en moet zich momenteel verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Dendermonde. Op zijn proces eiste het openbaar ministerie alvast een celstraf van 17 jaar, maar een uitspraak is er nog niet.

De advocaat van de slachtoffers uit Lembeek is blij met het arrest in beroep. “Deze zaak had voor het hof van assisen kunnen eindigen”, zegt meester Johan De Smet. “We zijn blij dat het strenge vonnis bevestigd werd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?