20 maart 2020: de spoorwegpolitie in het Zuidstation controleert burgers tijdens de lockdown om verdere verspreiding van het coronavirus (covid-19) tegen te gaan

| Spoorwegpolitie (archiefbeeld)

Jonge twintiger riskeert 8 jaar cel voor poging doodslag

© Belga
06/08/2021

Het Brusselse parket heeft vrijdag een gevangenisstraf van 8 jaar gevorderd tegen een 22-jarige Algerijnse jongeman zonder verblijfsvergunning die bij een gevecht met andere sans-papiers een tegenstrever zwaar had verwond met een breekmes. Volgens het parket ging het om een poging tot doodslag. De jonge verdachte zelf houdt vol dat hij nog minderjarig is en dat het om een geval van wettige verdediging ging.

Op 14 mei zagen twee agenten van de federale spoorwegpolitie hoe vier mannen het om een onbekende reden aan de stok kregen. De discussie ontaardde in een gevecht waarbij één van de vier een breekmes bovenhaalde en daarmee uithaalde naar zijn tegenstrevers.

De agenten probeerden tussen te komen en dreigden er zelfs mee hun vuurwapen te gebruiken, maar dat weerhield de man met het breekmes er niet van om nog uit te halen met het mes en vervolgens op de loop te gaan. Hij kon ingehaald en opgepakt worden terwijl zijn tegenstrever zwaargewond naar het ziekenhuis werd gebracht.

"Het slachtoffer had diepe snijwonden op het hoofd, aan de arm en in de buik", zei het parket. "We kunnen dit niet anders omschrijven dan als een poging doodslag. De jonge verdachte is enkele weken voor de feiten zelf het slachtoffer geworden van agressie maar dat kan geen rechtvaardiging zijn voor deze feiten."

Volgens de jongeman zelf waren het net de andere drie mannen die hem hadden aangevallen en had hij zich enkel verdedigd.

"Dat breekmes was ook niet van hem, dat had hij afgenomen van één van zijn aanvallers", pleitte zijn advocate. "Hij heeft daarmee ook niet bewust uitgehaald naar het hoofd of de hals van het slachtoffer, hij heeft enkel in het wilde weg in het rond gezwaaid. Hoogstens gaat het dus om slagen en verwondingen, waarvoor een straf met uitstel op haar plaats zou zijn."

Het vonnis valt op 13 augustus.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni