Kalasjnikov gevonden uit zelfde lot als Driesstraat

© PhotoNews
| Schietpartij Driesstraat 15 maart 2016.

De kalasjnikov die aangetroffen werd in een garagebox in Anderlecht in juli 2017 kwam uit hetzelfde lot als die gebruikt door Salah Abdeslam, Sofien Ayari en Mohamed Belkaïd bij de schietpartij in de Driesstraat in Vorst op 15 maart 2016. Dat heeft procureur Fabienne Laduron donderdag gezegd voor de correctionele rechtbank van Brussel.

De procureur meldde die informatie in de marge van de rechtszaak tegen Hakim Saouti en Salah Ghemit, die terechtstaan voor wapenbezit in een terroristische context, deelname aan de activiteiten van een terreurgroep en voor het plannen van een aanslag. Ze werden opgepakt bij huiszoekingen in juli 2017, toen in een garagebox in Anderlecht een arsenaal oorlogswapens aangetroffen werd.

"De kalasjnikov maakte deel uit van Tsjechische gedemilitariseerde wapens die vervolgens gediend hebben voor een criminele organisatie in Polen en daarna in Nederland. Het wapen kwam uit hetzelfde lot als de kalasjnikov die gebruikt werd door de drie mannen die zich verschanst hadden in een appartement in de Driesstraat in Vorst op 15 maart 2016", aldus de procureur.

Tien jaar cel

Bovendien zijn ook de aangetroffen ontstekers van hetzelfde model als die aangetroffen bij de schietpartij in de Driesstraat. "Deze zaak is dus duidelijk gelinkt met een terreurdossier", zei Laduron nog. De procureur heeft donderdag celstraffen van tien jaar geëist voor Akim Saouti en de Fransman Salah Ghemit.

Het duo werd opgepakt bij huiszoekingen in de nacht van 4 op 5 juli 2017. Khalid Saouti, die ook terechtstond in het dossier, is ondertussen buiten vervolging gesteld. Een derde broer Saouti, Mohamed, nam de benen naar Marokko. Hij werd niet uitgeleverd en stond daar terecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?