Proces Driesstraat dag één: Abdeslam zwijgt, OM eist maximumstraf

KDM
© Belga - BRUZZ
05/02/2018

Maandag ging in Brussel het proces rond de schietpartij in de Driesstraat in Vorst van start. Salah Abdeslam hield de lippen stijf op elkaar, maar het OM eist niettemin de maximumstraf: 20 jaar, zonder mogelijkheid tot voorwaardelijke vrijlating. Donderdag gaat het proces opnieuw van start.

De eerste dag van het proces ging van start onder immense - internationale - persaandacht, en ging gepaard met uiterst strenge veiligheidsmaatregelen. Het Justitiepaleis werd langs alle kanten voorzien van betonblokken, advocaten en magistraten moeten uitzonderlijk door een veiligheidscontrole. De politie was massaal ter plaatse.

Sofien Ayari en Salah Abdeslam werden door de rechtbank ondervraagd over hun aandeel in de schietpartij in de Driesstraat in Vorst. De schietpartij dateert van maart 2016. Een derde aanwezige, Mohamed Belkaïd, kwam toen om het leven.

Abdeslam liet bij aanvang van het proces weten niet te zullen antwoorden op de vragen op de rechtbank. Ook weigerde hij recht te staan, dat wegens te moe.

"Mijn stilzwijgen maakt van mij geen crimineel," zei Abdeslam. "Het is mijn recht. Jullie hebben tastbare en wetenschappelijke bewijzen. Wel, baseer uw oordeel daar dan op en probeer de publieke opinie en de pers niet te plezieren."

'Niet eens met alles waar IS voor staat'

Ook Ayari was karig met commentaar. Zo weigerde hij dieper in te gaan op vragen van de rechtbank over de details van zijn reis van Syrië naar België. Ook over zijn verblijf in de Driesstraat ging Ayari niet in detail. Zo wist hij naar eigen zeggen niet waar de wapens, die zich in het appartement bevonden, vandaan kwamen.

"Mijn stilzwijgen maakt van mij geen crimineel, het is mijn recht."

Salah Abdeslam

Ayari gaf wel te kennen het niet eens te zijn met alles waar Islamitische Staat (IS) voor staat. "Met sommige standpunten ben ik het niet eens," liet hij via zijn tolk weten. Al gaf hij wel toe terug te willen keren naar Syrië om IS te vervoegen.

Maximumstraf

Ondanks het stilzwijgen van Abdeslam eiste het Openbaar Ministerie de maximumstraf van beide mannen: 20 jaar, zonder kans op voorwaardelijke vrijlating tijdens de eerste 13 jaar.

"De mannen werden niet verrast door de politie, ze hebben die integendeel opgewacht om het gevecht aan te gaan", klonk het. "Ze zijn allen even schuldig aan de moordpoging."

"Het was hun bedoeling om het gevecht met de politie aan te gaan, een beslissing die ze weloverwogen hebben genomen," zei een magistrate nog.

Pas donderdag opnieuw van start

Ook burgerlijke partijen kregen de kans tussenbeide te komen. Zo bijvoorbeeld de vertegenwoordiger van de vijf politieagenten die deelnamen aan de huiszoeking in het appartement.

Ook slachtofferorganisatie V-Europe probeerde zich maandagochtend nog burgerlijke partij te stellen, maar dat was onontvankelijk, redeneerde de verdediging. Op 29 maart wordt die zaak bepleit, in de tussentijd mag V-Europe de zittingen bijwonen, maar niet pleiten.

Het proces gaat pas donderdag opnieuw van start. De verdediging krijgt zo de kans haar pleidooien grondig voor te bereiden. Salah Abdeslam verblijft tijdens het proces in Frankrijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Vorst, Justitie, Salah Abdeslam, Driesstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni