| De twee zouden de eerste 13 jaar ook niet de kans mogen krijgen om voorwaardelijk vrij te komen.

Openbaar ministerie eist maximumstraf voor Abdeslam en Ayari

© Belga
05/02/2018

Het federaal parket heeft op het proces rond de schietpartij in de Driesstraat in Vorst een celstraf van 20 jaar gevorderd tegen Salah Abdeslam en Sofien Ayari. De twee zouden de eerste 13 jaar ook niet de kans mogen krijgen om voorwaardelijk vrij te komen.

Het proces draait rond de schietpartij die ontstond toen de politie een huiszoeking wilde uitvoeren in een safehouse in de Driesstraat. Ze werden toen meteen onder vuur genomen. De politie schoot Mohammed Belkaïd dood. Abdeslam en Ayari konden ontsnappen. Drie agenten raakten gewond. De twee staan terecht voor moordpoging in een terroristische context.

"De mannen werden niet verrast door de politie, ze hebben die integendeel opgewacht om het gevecht aan te gaan", klonk het. "Ze zijn allen even schuldig aan de moordpoging."

Volgens het federaal parket hadden de verdachten bij de aankomst van de politie de mogelijkheid om de vlucht te nemen maar hebben ze dat bewust niet gedaan. "Integendeel, het was hun bedoeling om het gevecht met de politie aan te gaan, een beslissing die ze weloverwogen hebben genomen", zegt de magistrate.

"Op geen enkel moment hebben ze eraan gedacht zich over te geven, ze hebben onmiddellijk het vuur geopend. Ze zijn daarbij tot in de traphal gegaan om de agenten onder vuur te nemen," zegt ze.

Terreurcontext

Om die strafmaat te rechtvaardigen verwijst federaal de magistrate ook naar de terreurcontext waarin ze plaatsvonden.

"De betrokken agenten hebben vreselijk veel geluk gehad dat er geen doden gevallen zijn. Wat zich daar heeft afgespeeld, was een oorlogsscène. België en zijn inwoners hebben in die periode ook hard geleden onder de terreurdreiging, na de aanslagen in Parijs en met de hele klopjacht op de verschillende leden van de terreurcel," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Salah Abdeslam

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni