de herdenkingsplechtigheid in metrostatrion Maalbeek op 22 maart 2021, precies 5 jaar na de aanslagen van 22 maart 2016

KI doet uitspraak over doorverwijzing van verdachten Brusselse aanslagen

© Belga
17/09/2021

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling doet vrijdag uitspraak over de doorverwijzing van de verdachten in het dossier over de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. Die uitspraak zal niet op de zitting voorgelezen worden, maar zal kort voor of kort na de middag schriftelijk aan de partijen worden overgemaakt. Dat meldt het federaal parket.

Het federaal parket wil in het dossier acht verdachten laten doorverwijzen naar het hof van assisen, en twee naar de correctionele rechtbank. Een aantal advocaten van de slachtoffers sluit zich daarbij aan, andere burgerlijke partijen dringen dan weer aan op één enkel proces, voor het assisenhof.

De aanslagen van 22 maart op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek kostten het leven aan 32 mensen, en ongeveer 340 personen raakten gewond. Beide aanslagen kwamen een viertal maanden na de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs en waren het werk van dezelfde cel IS-terroristen. Drie terroristen, Najim Laachraoui en Ibrahim en Khalid El Bakraoui, lieten die dag het leven, maar in de weken en maanden nadien werden in totaal dertien personen in verdenking gesteld.

In januari had de Brusselse raadkamer geoordeeld dat tien van die dertien verdachten voor het hof van assisen moeten terechtstaan. Het ging om Salah Abdeslam, Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa, en de broers Smail en Ibrahim Farisi. De drie andere verdachten, Faycal C., Brahim Tabich en Youssef El Ajmi, werden buiten vervolging gesteld.

De kamer van inbeschuldigingstelling moet nu een definitief oordeel vellen over de doorverwijzing van de verschillende verdachten. In het dossier hebben zich intussen al 960 mensen burgerlijke partij gesteld, terwijl 310 anderen zich hebben aangemeld als benadeelde persoon.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

5 jaar na de aanslagen

Op 22 maart is het vijf jaar geleden dat ons land werd opgeschrikt door aanslagen in de vertrekhal van Brussels Airport en in metrostation Maalbeek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni