KI buigt zich over aanslagen Brussel en Zaventem

CV
21/06/2021
Updated: 21/06/2021 14.08u

In Brussel buigt de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) zich deze week over de doorverwijzing van de verdachten van de aanslagen in Brussel en Zaventem naar het hof van assisen. Het federaal parket wil dat twee verdachten een apart proces voor de correctionele rechtbank krijgen, maar dat idee stuit op veel verzet. Eerder oordeelde de raadkamer al dat alle doorverwezen verdachten zich voor het hof van assisen moeten verantwoorden.

Deze voormiddag kregen de burgerlijke partijen het woord op de zitting, deze namiddag volgt de vordering van het federaal parket. Dat zal vragen om acht verdachten, waaronder Salah Abdeslam, Oussama Atar, Ossama Krayem en Mohamed Abrini, door te verwijzen naar het hof van assisen. Atar zou al geruime tijd overleden zijn, maar zijn dood werd nooit officieel vastgesteld.

Voor twee broers die hun appartement ter beschikking hadden gesteld van de terroristen, vordert het openbaar ministerie de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Dat zou betekenen dat er twee aparte processen zullen worden gevoerd. Zowel de advocaat van de broers als verschillende slachtoffers hopen dat de KI alle verdachten gezamenlijk naar het hof van assisen zal verwijzen.

Verantwoorden in Parijs

Op de inleidingszitting enkele weken geleden kondigden de advocaten van Ossama Krayem aan dat ze aan de Kamer van Inbeschuldigingstelling zullen vragen om een prejudiciële vraag te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Hun cliënt moet zich vanaf september in Parijs verantwoorden voor de aanslagen van 13 november 2015, waar toen 130 mensen werden vermoord door IS-aanhangers.

Volgens hen maken de aanslagen in ons land en in Frankrijk deel uit van één geheel en zou er dus maar één proces worden gevoerd. “Zoniet dreigt Ossama Krayem twee keer te worden veroordeeld voor dezelfde feiten en dat kan niet”, klinkt het.

Meester Hamid El Abouti, die enkele slachtoffers vertegenwoordigt, denkt niet dat dat argument steek houdt. “Om van ‘non bis in idem’ te spreken moet je twee keer veroordeeld worden, maar in dit geval is er nog geen enkele veroordeling uitgesproken”, aldus de raadsman. “Daarenboven gaat dit enkel op voor feiten die zich in hetzelfde land hebben voorgedaan. Hier gaat het om aanslagen in Frankrijk en in België.”

Voor de debatten heeft de KI een hele week uitgetrokken, maar de verwachtingen zijn dat de pleidooien ten laatste woensdag al zullen afgerond worden. Een uitspraak wordt pas later verwacht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni