| In deze zaal van het Justitia-gebouw in Evere, vindt vandaag de preliminaire zitting van het assisenproces over de aanslagen in Brussel en Zaventem plaats.

Kort geding beschuldigden terreurproces wordt vrijdag behandeld in Justitia-gebouw

© Belga
19/12/2022

Het kort geding dat zes beschuldigden hebben ingesteld tegen de Belgische staat, wordt vrijdag behandeld in het Justitia-gebouw. Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter beslist. De partijen hopen dat de rechtbank een uitspraak zal kunnen doen nog voor het assisenproces herneemt na Nieuwjaar, op 3 januari.

Zes beschuldigden in het assisenproces over de aanslagen van 22 maart hebben de minister van Justitie gedagvaard in kort geding, over de omstandigheden waarin ze elke dag vanuit de gevangenis worden overgebracht naar het gerechtsgebouw in Haren. Het gaat om Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Salah Abdeslam, Bilal El Makhouki, Ali El Haddad Asufi en Hervé Bayingana Muhirwa.

De verschillende beschuldigden klagen al sinds het begin van het proces over de omstandigheden waarin ze dagelijks vanuit de gevangenis worden overgebracht naar het gerechtsgebouw in Haren. Daarbij zijn vooral de dagelijkse naaktfouilles, de blinddoeken, en de hoofdtelefoons met harde muziek steen des aanstoots. De voorbije dagen hebben de beschuldigden ook steevast de box in de zittingszaal verlaten uit protest tegen die behandeling. Achter de schermen vond al overleg plaats tussen de verschillende betrokkenen, onder wie de advocaten van de beschuldigden en de federale politie, maar dat overleg heeft blijkbaar niet geleid tot een oplossing die voor iedereen aanvaardbaar was.

De advocaten eisen nu dat er geen naaktfouilles meer worden uitgevoerd en de blinddoeken niet meer gebruikt worden, tenzij daar op voorhand een specifieke motivering voor wordt gegeven. Voor elke inbreuk eisen ze een dwangsom van 5.000 euro. De verdediging van de beschuldigden dringt erop aan dat hun cliënten aanwezig zouden zijn bij de behandeling van het kort geding, zodat ze zelf kunnen uitleggen in welke omstandigheden hun overbrenging verloopt. Om die zitting met alle nodige veiligheidsmaatregelen te laten plaatsvinden, zal de kortgedingrechter uitzonderlijk zitting houden in het Justitia-gebouw.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni