Moïse Bangoura, bijgenaam 'Lamine'.

Lamine Bangoura na 3,5 jaar eindelijk begraven in Evere

© BRUZZ
18/12/2021

Het lichaam van Lamine Bangoura, die in 2018 stierf bij een politie-interventie in Roeselare, is vrijdag eindelijk begraven op de Begraafplaats van Evere. Een honderdtal mensen woonde de afscheidsceremonie bij.

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Lamine Bangoura stierf op 7 mei 2018 bij een politie-interventie in zijn sociale huurwoning in Roeselare. Hij was toen 27 jaar oud. Omwille van 1.600 euro aan achterstallige huur werd Bangoura uit zijn woning gezet. Hij verzette zich daartegen, waarop de politie hem met geweld in bedwang probeerde te houden. Dat werd Bangoura uiteindelijk fataal.

Bangoura's entourage sprak al snel over buitensporig politiegeweld, maar de agenten werden inmiddels definitief buiten vervolging gesteld.

Pas een jaar na de feiten werd het lichaam van Bangoura vrijgegeven door de onderzoeksrechter. Zijn familie gaf het lichaam in bewaring bij een Brusselse uitvaartondernemer, maar kon daarvoor uiteindelijk de factuur niet meer betalen. Die liep al op tot 30.000 euro omdat de uitvaartondernemer 25 euro per ligdag vroeg.

Begraven in Evere

Een uitvaartondernemer uit Zaventem heeft er nu voor gezorgd dat de familie van Bangoura toch afscheid kon nemen. Die man betaalde zelf 4.500 euro aan zijn Brusselse collega en wist zijn Brusselse collega te overtuigen om Bangoura's lichaam aan hem over te dragen. De uitvaart vond uiteindelijk vrijdagochtend plaats in Evere. Een honderdtal aanwezigen kwam samen met de familie afscheid nemen.

“Het voelt triest dat het allemaal zo lang heeft moeten duren”, zegt vader Jean-Pierre Bangoura aan De Morgen. “Maar we kunnen nu eindelijk afscheid nemen en beginnen te rouwen. We zijn de mensen die voor ons zijn opgekomen extreem dankbaar.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie