Lange celstraf voor dieven van pistachenootjes

© Jurriaan Persyn
| De noten maakten deel uit van zes zendingen van een notenimportbedrijf die door een werknemer ontvreemd werden en vervolgens in Spanje aan de man werden gebracht.

Drie mensen die voor 900.000 euro aan pistachenoten en amandelen hadden gestolen, zijn door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen van 18 maanden en geldboetes van 3.000 euro.

De werknemer stond in het notenbedrijf in voor de klantendienst en had zo zicht op de zendingen. Begin 2014 verdwenen plots zes zendingen van het bedrijf, ter waarde van 900.000 euro, met de noorderzon, waarop het bedrijf een onderzoek startte.

Bedrijfje in Spanje

Dat leidde naar een gloednieuw importbedrijfje in Spanje dat welgeteld één loods had gehuurd waar zes zendingen met pistachenoten en amandelen waren aangekomen. Die waren vervolgens heel snel verkocht aan Spaanse afnemers.

Verder onderzoek leidde naar de bewuste werknemer. Die bekende de feiten en had het bedrijfje in Spanje laten oprichten door zijn zus en een derde persoon. De werknemer pleitte schuldig terwijl zijn zus bij hoog en bij laag volhield dat ze met de hele zaak niets te maken had. De derde verdachte liet verstek gaan.

Winst verbeurd verklaard

De drie verdachten zijn nu veroordeeld tot celstraffen van 18 maanden en geldboetes van 3.000 euro. Voor de werknemer is de celstraf wel voor de helft met uitstel en de geldboete volledig met uitstel. Het bedrijf dat het drietal had opgericht, kreeg dan weer een geldboete van 183.000 euro opgelegd.

De verschillende verdachten moeten ook een schadevergoeding van 899.753 euro betalen aan het notenbedrijf. De winst die ze met hun oplichting gemaakt hadden, 705.820 euro, werd verbeurd verklaard en toegekend aan het notenbedrijf, zodat de uiteindelijke schadevergoeding die de verdachten moeten betalen, een stuk lager ligt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?