| Delphine Paci, de advocate die Salah Abdeslam verdedigt (Archiefbeeld).

Proces aanslagen

Life4Brussels vreest herziening proces: 'Vrijwel zeker zonder burgerlijke partijen'

© Belga
09/01/2023

De slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 vrezen dat "de oorlog tussen de uitvoerende en de rechterlijke macht" zal leiden tot een herziening van het assisenproces, "waarbij de bank van de burgerlijke partijen dan vrijwel zeker leeg blijft". Dat zegt de raad van bestuur van slachtofferorganisatie Life4Brussels, nadat zaterdag bekendraakte dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in beroep gaat tegen de beschikking van de kortgedingrechter over de naaktfouilles.

Eind vorig jaar dagvaardden de advocaten van zes beschuldigden de minister van Justitie over de omstandigheden waarin hun cliënten elke dag vanuit de gevangenis worden overgebracht naar het gerechtsgebouw in Haren. Vooral rond de naaktfouilles bestond een probleem.

Een rechter in kort geding besliste toen dat systematische naaktfouilles een schending zijn van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De rechter oordeelde dat de fouilles nog wel mogen, maar niet meer systematisch en enkel op basis van een individuele motivering per beschuldigde.

Vorige week bleek echter dat er weinig veranderd is aan de procedure. De verdediging laakte dat de motiveringen per beschuldigde gewoon een copy-paste zijn van de argumenten die de Belgische staat aanbracht tijdens de kortgedingprocedure.

Zal de minister de beslissing in beroep wel respecteren?

Slachtoffervereniging Life4Brussels

Slachtoffervereniging Life4Brussels is dan ook verbaasd dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een ministeriële richtlijn liet opstellen, maar "niet verplicht om die ook toe te passen". Zaterdag raakte ook bekend dat Van Quickenborne in beroep gaat tegen de beslissing van de kortgedingrechter rond de naaktfouilles.

Life4Brussels vraagt zich af hoe ver de minister wil gaan in deze zaak. "Zal hij de beslissing van de kortgedingrechter wel respecteren indien de beschikking in beroep bevestigd wordt?", klinkt het

‘Mislukkingen van het gerecht’

Life4Brussels benadrukt opnieuw een proces te willen dat in de beste omstandigheden plaatsvindt, maar stelt dat de slachtoffers "weer de dupe zijn van de mislukkingen van het gerecht, die eens en voor altijd het gevoel van minachting door de staat bevestigen".

"De misprijzing van de autoriteiten tegenover de slachtoffers tijdens het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 kan catastrofale gevolgen hebben voor de mentale gezondheid van heel wat slachtoffers", zegt Life4Brussels.

Vrees dat proces moet worden overgedaan

De slachtofferorganisatie vreest bovendien dat het proces over de aanslagen van Brussel uiteindelijk overgedaan zal moeten worden.

De verdediging dreigde eerder al met het neerleggen van conclusies over de naaktfouilles, waardoor de voorzitter van het hof een tussenarrest zou moeten uitspreken en het proces minstens een tijdje zou stilliggen. Vorige week zinspeelden enkele advocaten voor het eerst zelfs op een verbrekingsverzoek bij het Hof van Cassatie vanwege de schending van het recht op een eerlijk proces.

Nieuw proces ‘vrijwel zeker zonder burgerlijke partijen’

Als het tot een herziening van het proces zou komen, zal dat volgens LifBrussels “vrijwel zeker zonder burgerlijke partijen gebeuren”.

"Sinds deze ochtend krijgen wij tal van telefoontjes van slachtoffers die zeggen dat ze zich definitief terugtrekken uit het proces." Zo geven sommigen aan dat ze van in het begin niet in het proces geloofden en dat hun vermoedens nu bevestigd worden.

Voorzitter: ‘Eenvoudiger dat naaktfouilles niet worden toegepast’

Voorzitter Laurence Massart benadrukte van haar kant al verschillende keren dat het voor het verloop van het proces het eenvoudigste zou zijn moesten de naaktfouilles niet of nog slechts uitzonderlijk worden toegepast.

Ze riep het openbaar ministerie vorige week nog op om met alle partijen om de tafel te gaan zitten om de situatie te deblokkeren.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni