© Photonews | Het Grondwettelijk Hof vindt dat de regeringsmaatregel niet kan in een democratische samenleving.

Maatregel tegen terreur in strijd met vrijheid van meningsuiting

© Belga
15/03/2018

De federale regering nam in 2016 een reeks maatregelen om terrorisme makkelijker te bestraffen. Zo zou verheerlijking van terroristische organisaties als IS voortaan als een misdrijf beschouwd worden. Kan niet, zo oordeelt het Grondwettelijk Hof. Omdat de maatregel in strijd is met de vrijheid op meningsuiting, wordt die vernietigd.

Het Hof boog zich over het derde pakket maatregelen tegen terrorisme, dat in augustus 2016 in het Staatsblad verscheen en focust op de strafbaarstelling van terrorisme.

De verspreiding van bepaalde boodschappen die aanzetten tot een terroristisch misdrijf werd daardoor als een misdrijf an sich beschouwd. Of die boodschappen dan ook daadwerkelijk risico op een terreurdaad inhouden, was voor de strafbaarstelling niet meer van belang.

Eerder was die risicovereiste wel in het Strafwetboek opgenomen, maar onder impuls van de federale regering werd die eruitgehaald. Personen die terroristische boodschappen verkondigden riskeerden zo een gevangenisstraf van 5 tot 10 jaar en een geldboete van 100 euro tot 5.000 euro.

Volgens het Grondwettelijk Hof is die bepaling "niet noodzakelijk in een democratische samenleving", omdat de vrijheid van meningsuiting "op onevenredige wijze beperkt wordt". De desbetreffende bepaling wordt dan ook vernietigd.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie, Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni