Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel & Migratie, tijdens een bezoek aan het Klein Kasteeltje op 12 mei 2021

| Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel & Migratie, tijdens een bezoek aan het Klein Kasteeltje op 12 mei 2021.

Mahdi verdedigt aanpak Congolese student, PS vraagt onderzoek

© Belga
05/10/2021
Updated: 05/10/2021 13.38u

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft dinsdag de politieagenten verdedigd die de Congolese student Junior Masudi Wasso onderschepten toen hij twee weken geleden in Brussel aankwam. Verschillende meerderheidspartijen zijn ontevreden over de gang van zaken en hebben de staatssecretaris gevraagd om een onderzoek naar de manier waarop de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) het dossier heeft behandeld.

Op La Première (RTBF) herinnerde Mahdi eraan dat het bezit van een studentenvisum niet voldoende is om België binnen te komen, aangezien die procedure regelmatig ten onrechte wordt gebruikt door asielkandidaten. Het is precies om dat visum na te gaan dat de politie bevoegd is om bijkomende vragen te stellen en controles uit te voeren.

Het visum is niet alles, zei Mahdi. "Er zijn nog een aantal andere voorwaarden waaraan moet worden voldaan." Volgens hem suggereerden de antwoorden van de jongeman op vragen van de politie bij zijn aankomst in Brussel dat hij er niet echt was om te studeren.

'Nieuwe elementen'

Ook bleek dat Junior Masudi Wasso het inschrijvingsgeld aan de UCLouvain niet had betaald, wat bij de agenten twijfel zaaide, zo vertelde de staatssecretaris. De jongeman werd gedurende twee weken in een gesloten centrum geplaatst en kreeg daarop heel wat steun van de studentengemeenschap, Franstalige rectoren en de minister van Hoger Onderwijs.

Ook de Congolese regering protesteerde tegen de behandeling van de jongeman, die uiteindelijk maandag werd toegelaten op Belgische grondgebied.

Op de vraag wat deze wijziging bij de Belgische autoriteiten had gemotiveerd, wees Mahdi op "nieuwe elementen", in het bijzonder de termijnen van de UCL om de volledige inschrijving te betalen, evenals het feit dat een "instantie" zich garant heeft gesteld voor de betaling.

Tekst en uitleg

Voor meerdere Kamerleden, ook van meerderheidspartijen PS en Ecolo-Groen, blijven er vragen in het dossier. Is het aan de politie om de kennis van de student te peilen? Waarom is niet eerder contact opgenomen met de universiteit, aangezien de betaling van het volledig inschrijvingsgeld pas enkele maanden na de start van het academiejaar moet gebeuren? Is de opsluiting in een gesloten centrum niet disproportioneel?

PS-fractieleider Ahmed Laaouej was niet tevreden over het antwoord van de staatssecretaris en had het over een "falen" en "het gebrek aan respect voor de menselijke waardigheid". Hij vroeg Mahdi een intern onderzoek in zijn administratie. "We willen duidelijkheid. Is dit een geïsoleerd geval of een veralgemeende methode?" vroeg hij zich af.

De Vlaamse oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang steunden de staatssecretaris. Mahdi's voorganger Theo Francken riep hem op om klacht neer te leggen tegen het steuncomité van de student en de passagiers die zich verzet hebben tegen zijn uitwijzing.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni