Man die politieagent neerstak viel cipier aan met een schaar

© PhotoNews
| Het politiekantoor op de Kolenmarkt (politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene).

Issam T., die dinsdagochtend een politieagent neerstak ter hoogte van de halsstreek, was nog maar pas vrijgelaten onder voorwaarden. Nochtans had het Brussels parket zich tegen zijn vrijlating verzet. Vier jaar geleden viel de man in de gevangenis van Nijvel een cipier aan met een schaar. Issam T. ligt nu nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Omstreeks 5.30 uur werd hoofdinspecteur Olivier S. belaagd aan het politiecommissariaat op de Kolenmarkt, op een boogscheut van de Grote Markt. Issam T. viel hem gewapend met twee keukenmessen aan in de rug en stak de agent - die intussen het ziekenhuis alweer heeft verlaten - in de hals. Andere agenten die de wacht hielden schakelden Issam T. met enkele kogels in de borststreek uit.

“De verdachte werd bij de feiten neergeschoten en ligt nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis”, zegt Ine Van Wymersch van het parket van Brussel. “Hij kon nog niet worden verhoord en het is dan ook nog onduidelijk wat het motief van zijn daad was. Hij werd bij verstek aangehouden op verdenking van poging tot doodslag met een terroristisch karakter. Meer informatie kunnen we niet geven.”

Lang strafblad

Het parket opende een onderzoek naar moordpoging in terroristische context. Getuigen meldden namelijk dat Issam T. "Allahoe akbar" riep vlak voor zijn charge. Een link met IS of een andere terreurgroep is er wellicht niet, maar zijn dossier puilt uit van gewapende overvallen en diefstallen.

Op twintigjarige leeftijd kwam hij in 2004 voor het eerst in aanraking met het gerecht, omdat hij zonder papieren rondreed. Nadien volgden twee veroordelingen voor diefstal met braak en geweld. In 2010 werd Issam T. tot zes jaar cel veroordeeld voor gewapende overvallen, in beroep werd dat acht jaar.

Cipier bedreigd met een schaar

Zo kwam hij in 2011 in de gevangenis van Nijvel terecht. Drie jaar later bedreigde hij daar een cipier door hem een schaar tegen de keel te houden. Daarop werd hij verplaatst naar de psychiatrische afdeling van de gevangenis in Sint-Gillis.

Omdat hij zich perfect gedroeg, werd hij dit jaar op 2 oktober vrijgelaten op proef, tegen het advies van het parket in. "De betrokkene is niet lang op het goede pad gebleven", betreurt de Brusselse rechtbankvoorzitter Luc Hennart. "Maar ik blijf positief: tegenover dit droeve geval staan er meer voorwaardelijk in vrijheid gestelde gedetineerden die zich wel gedragen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?