Man met 90 gestolen paspoorten krijgt twee jaar gevangenisstraf

© PhotoNews
| De rechtbank oordeelde dat de man zich wel schuldig had gemaakt aan de heling van gestolen documenten maar vond in het dossier onvoldoende bewijzen dat hij deel zou uitgemaakt hebben van een criminele organisatie.

De Brusselse correctionele rechtbank heeft woensdag een man die betrapt was met 90 gestolen paspoorten veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Volgens het parket maakte de man overduidelijk deel uit van een criminele organisatie maar daarvoor vond de rechtbank onvoldoende bewijzen.

De man was op 26 januari 2019 opgepakt op de luchthaven Brussels Airport toen hij naar Griekenland wilde reizen. Tijdens een veiligheidscontrole trof de douane in zijn bagage liefst 90 gestolen paspoorten en identiteitskaarten aan. De documenten waren amateuristisch verborgen in krantenpapier.

De reiziger bekende meteen dat hij de bedoeling had die identiteitsdocumenten naar Griekenland te smokkelen. "In het Zuidstation heeft een onbekende mij het voorstel gedaan", klonk het. "In ruil zou mijn reis betaald worden." Volgens het parket maakte de man duidelijk deel uit van een criminele organisatie, die hem met de paspoorten en identiteitskaarten naar Griekenland had gestuurd, zodat ze daar konden gebruikt worden voor mensensmokkelpraktijken.

De rechtbank oordeelde dat de man zich wel schuldig had gemaakt aan de heling van gestolen documenten maar vond in het dossier onvoldoende bewijzen dat hij deel zou uitgemaakt hebben van een criminele organisatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?