Man onterecht vrijgelaten uit gevangenis van Sint-Gillis

© PhotoNews
| Gevangenis van Sint-Gillis

In de gevangenis van Sint-Gillis is een gedetineerde onterecht vrijgelaten. Dat gebeurde op 24 december en de man is nog niet teruggevonden. Dat bericht La Dernière Heure woensdag. De gevangenis zou een arrest van het hof van beroep van Brussel verkeerd begrepen hebben.

De woordvoerster van het parket-generaal van Brussel, Liliane Briers, laat aan Belga weten dat een arrest via de gevangenis overgemaakt werd aan de gevangene, waarin enkel vermeld werd dat diens beroep ontvankelijk was, hetgeen niet wilde zeggen dat hij vrijgelaten mocht worden.

De fout werd dus begaan door de gevangenis. Het parket-generaal van Brussel preciseert de reden voor de vergissing niet te kennen. Het arrest zou slecht gelezen of verkeerd begrepen kunnen zijn.

"Het hof heeft het beroep van de verdachte ontvankelijk verklaard, maar nog geen uitspraak gedaan over de grond van de zaak. De debatten moeten nog plaatsvinden. De verdachte is daarom opnieuw opgeroepen voor de rechtbank", aldus Briers.

Volgens La Dernière Heure werd de verdachte in 2019 in eerste aanleg bij verstek veroordeeld tot 40 maanden cel voor zakkenrollen. Rekening houdend met de afwezigheid van de verdachte, sprak de rechtbank een effectieve gevangenisstraf en de onmiddellijke aanhouding uit. De man werd opgespoord, opgepakt en overgebracht naar de gevangenis van Sint-Gillis.

De veroordeelde tekende vervolgens verzet aan tegen de uitspraak, maar dat werd niet ontvankelijk verklaard. Een verdachte die bij verstek veroordeeld wordt heeft steeds de mogelijkheid om in verzet te gaan, maar moet in dat geval zijn afwezigheid rechtvaardigen (ongeval, oproeping verstuurd naar verkeerd adres, ...).

De man besliste daarna om in beroep te gaan en, op 24 december, liet de rechtbank weten het beroep ontvankelijk te verklaren, hetgeen een nieuw proces impliceert.

Volgens La Dernière Heure waren de debatten voor het hof van beroep maandag gepland, maar kwam de verdachte niet opdagen. Het dossier is met een tweetal weken uitgesteld.

Als de verdachte nog steeds niet opdaagt, zal hij opnieuw bij verstek veroordeeld worden. De rechtbank zou dan ook zijn onmiddellijke aanhouding kunnen bevelen als hij schuldig bevonden en veroordeeld wordt tot een celstraf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?