Menselijke ketting op Poelaertplein voor de vrijlating van Julian Assange

© Belga
11/10/2019

Op het Brusselse Poelaertplein voor het Justitiepaleis hebben betogers van het comité Free Assange Belgium vrijdag een menselijke ketting gevormd om de vrijlating van klokkenluider Julian Assange te vragen. Het is vandaag exact een jaar geleden dat Assange door de Britse politie gearresteerd werd in de ambassade van Ecuador in Londen.

Het comité Free Assange Belgium wil met de actie nogmaals steun betuigen aan Julian Assange en het werk dat hij als oprichter van klokkenluiderwebsite WikiLeaks geleverd heeft. De betogers eisen zijn onmiddellijke vrijlating, want die is in hun ogen noodzakelijk om de persvrijheid te behouden.

Na zijn aanhouding in Londen dreigt Assange nu uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten. Daar kan hij tot 175 jaar gevangenisstraf veroordeeld worden voor het lekken van 250.000 diplomatieke telegrammen en 500.000 vertrouwelijke documenten over onder meer de Amerikaanse legeractiviteiten in Afghanistan en Irak.

Volgens de aanhangers van Free Assange Belgium wacht hem in de VS een oneerlijk proces. "Het uitleveringsverzoek van de VS werd altijd verzwegen. Ze deden alsof ze de journalisten in bescherming namen. We willen dat hij een Europese bescherming krijgt", zegt Christophe Marchand, de Belgische advocaat van Assange.

Marchand nam samen met onder meer Pierre-Arnaud Perrouty, directeur van de Ligue des Droits Humains, het woord op de actie. "De vraag is niet of we de persoon Assange graag hebben. Hij heeft documenten vrijgegeven die de staat van onze democratie ter discussie stellen en die het algemeen welzijn dienen", stelt Perrouty.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Justitie , julian assange , Poelaertplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni