Michaël Van De Vreken schuldig aan doodslag op ex-vriendin

Michaël Van De Vreken is dinsdag door de jury van het Brusselse assisenhof schuldig bevonden aan de doodslag op zijn ex-vriendin, Vjollca Hoxha, in maart 2017 in Jette. Het lichaam van de 22-jarige Albanese vrouw was op 26 maart 2017 gevonden in het kanaal Brussel-Charleroi ter hoogte van Laken.

De man gaf toe dat hij de 22-jarige Albanese vrouw heeft gedood, maar verklaarde dat hij niet de intentie had haar te doden. Hij had haar naar eigen zeggen naar de keel gegrepen om haar in bedwang te houden nadat ze hem had gekrabd.

De dertiger verklaarde dat hij het lichaam van Hoxha vervolgens in een laken had gewikkeld, het in een wasmand had gestopt en vervolgens in een grote zak. Daarna gooide hij het lichaam in het kanaal Brussel-Charleroi.

De zak met het lichaam werd aangetroffen door drie personen in een boot, die de politie verwittigden. Het lichaam werd door middel van een autopsie geïdentificeerd. De wetsdokter sloot een overlijden door verdrinking uit.

Slachtoffer van mensenhandel

Hoxha arriveerde in 2014 in België en kwam als prostituee in de Brusselse Aarschotstraat terecht. In 2015 ontving ze het statuut van slachtoffer van mensenhandel en seksuele uitbuiting, nadat ze getuigde tegen haar pooier. Die man werd veroordeeld tot 5 jaar cel. Ze ging vervolgens bij Michaël Van De Vreken wonen, een vroegere klant, en begon te werken als verkoopster en als serveerster.

In februari 2017 verklaarde de vrouw aan de politie dat Van De Vreken niet meer met haar in Jette woonde, en dat ze doodsbedreigingen had ontvangen van zijn nieuwe vrienden.

De zaak is het eerste crimineel dossier dat voor het Brusselse hof van assisen verschijnt, sinds het Grondwettelijk Hof vorig jaar enkele artikels van de Potpourri II-wetgeving ongrondwettelijk verklaarde. Door die wetgeving konden sinds het voorjaar van 2016 alle misdaden voor de correctionele rechtbank gebracht worden. Het Grondwettelijk Hof heeft ondertussen dus geoordeeld dat moorden en doodslagen voor het hof van assisen moeten behandeld worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?