Afrikaanse moordgetuige drie maanden opgesloten in Steenokkerzeel

Een Burkinese getuige van een moord op een journalist in zijn thuisland, trok naar ons land om internationale bescherming aan te vragen. Daarop werd hij meer dan drie maanden opgesloten in het gesloten centrum van Steenokkerzeel. “Niet legaal,” oordeelt justitie nu.

Rodrigue Yameogo vreesde voor zijn leven toen hij betrokken raakte in het onderzoek naar de moord op een journalist in Burkina Faso. In juli 2018 reisde hij naar België om er internationale bescherming aan te vragen.

Eens aangekomen, oordeelde de Dienst Vreemdelingenzaken dat het risico bestond dat de man zou willen vluchten, schrijft La Dernière Heure. Hij werd voor meer dan drie maanden opgesloten in het gesloten centrum van Steenokkerzeel.

De advocaat van Yameogo diende daarop een verzoekschrift in bij de raadkamer. Dat werd ontvankelijk en gegrond verklaard, maar de Dienst Vreemdelingenzaken ging ertegen in beroep.

Geen reden tot opsluiting

“Dat was illegaal,” beslist de Kamer van Inbeschuldigingstelling nu. “Yameogo heeft nooit gelogen over zijn motieven om naar België te komen en er was geen enkele reden om hem vast te houden."

Dus werd de man op dinsdag vrijgelaten. "Maar omdat wij hem zijn internationale bescherming niet hebben toegekend, bevindt hij zich momenteel illegaal in België,” vertelt de Dienst Vreemdelingenzaken aan BRUZZ.

De vrijlating ging bijgevolg gepaard met een bevel het grondgebied te verlaten. “Het is aan hem om zijn situatie nu te regulariseren,” aldus de Dienst Vreemdelingenzaken. “Al zal dat na de weigering van zijn verzoek tot internationale bescherming niet evident zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?