Milde straffen voor 'SS-cipiers' uit Vorst

© PhotoNews
| De gevangenis van Vorst.

In Brussel zijn veertien cipiers veroordeeld voor de onmenselijke behandeling van gedetineerden. Zij krijgen celstraffen met uitstel. De zaak draait om feiten die gepleegd werden in 2014 en 2015 in de gevangenis van Vorst.

In totaal moesten 22 gevangenismedewerkers zich verantwoorden voor de rechter. Ze stonden terecht voor mishandeling. Gevangenen werden uitgescholden, vernederd en geprovoceerd. Ook de directrice van de gevangenis van Vorst moest voor de rechter komen. Zij werd beschuldigd van schuldig verzuim.

Het schandaal kwam aan het licht toen gedetineerden klacht indienden tegen een aantal cipiers van de gevangenis van Vorst. Die zouden hen in een bepaalde vleugel van de gevangenis hebben geterroriseerd. De cipiers kregen daarom de bijnaam SS'ers. De gevangenisdirectrice had niet ingegrepen en moest daarom ook voor de rechter.

Veertien cipiers van de gevangenis in Vorst zijn veroordeeld tot straffen van twee tot twintig maanden met uitstel, voor de onmenselijke manier waarop ze gevangenen hebben behandeld. Van drie anderen, waaronder de directrice van de gevangenis, wordt de uitspraak opgeschort. Vijf kregen de vrijspraak.

Het gaat uiteindelijk om milde straffen, omdat de rechter ook rekening heeft gehouden met de moeilijke werkomstandigheden van de cipiers.

Er kan nog in beroep worden gegaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?