IS-militanten riskeren tot 5 jaar cel voor geplande aanslagen op overheidsgebouwen

LG
© belga
12/11/2019

Vier terreurverdachten riskeren dinsdag voor de correctionele rechtbank van Leuven tot vijf jaar cel voor het voorbereiden van terroristische aanslagen in ons land. Zij worden beschouwd als actieve militanten van terreurorganisatie IS. Doelwitten waren drie overheidsgebouwen in Brussel.

De drie mannen en een vrouw troffen vanaf februari 2017 vanuit hun woonplaatsen Leuven, Tienen en Schaarbeek voorbereidingen voor het plegen van aanslagen in België. Ahmed A.S. (31), Ayham A.S. (42), Halil K. (28) en Zeliha C. (34) waren lid van IS en werkten nauw namen met de leiding van de terreurgroep. Het viertal plande aanvallen op het ministerie van Onderwijs in Brussel, het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) in Brussel en een politiecommissariaat op een nog te kiezen locatie.

Maandenlange observatie


Ahmed en Ayham A.S. zijn broers en afkomstig uit Irak. Halil K. en Zeliha C. vormen een echtpaar met roots in Turkije. Zelf zijn de vier beklaagden niet naar Syrië of Irak getrokken om deel te nemen aan de gewapende strijd. Maar ze oefenden wel een hele reeks illegale activiteiten uit om clandestiene acties in ons land mogelijk te maken, zoals de aankoop van kalashnikovs en chemische substanties zoals salpeterzuur.


Het onderzoek begon met het vermoeden van radicalisering van Ahmed A.S. en werd al snel uitgebreid naar de drie andere verdachten. Na maandenlange observaties werden op 11 oktober 2017 huiszoekingen uitgevoerd, meteen gevolgd door de aanhouding van Ahmed A.S. en wat later ook van zijn broer Ayham. Halil K. werd op 18 juli 2018 opgepakt in Nederland. Zeliha C. werd in de boeien geslagen toen ze op 16 juli van dit jaar landde op de luchthaven in Zaventem.
Speurders van de antiterreurcel van de federale politie luisterden het gezelschap intensief af tot in de auto en hun woningen. Sommige gesprekken waren heel expliciet en stonden bol van doodswensen tegen de Belgische bevolking. "Ik wil de handen van de Belgen afhakken met een mes en hen levend begraven in de woestijn", zei Ayham A.S.

Contact met IS

De verdachten communiceerden overvloedig met het commando van IS. Dat gebeurde via een speciaal digitaal kanaal voor telegramchats. Bij Ahmed A.S. werden 2.235 chats gevonden, waarin het doden van ongelovige vrouwen en kinderen gerechtvaardigd werd. Er werd informatie uitgewisseld over zelfmoordaanslagen en manieren om explosies zo doeltreffend mogelijk te maken.
Volgens het openbaar ministerie probeerden de verdachten kwetsbare mensen uit de Belgische moslimgemeenschap te beïnvloeden met boodschappen van haat en oproepen tot deelname aan de gewapende jihad.


De procureur maakte gebruik van recente aanpassingen en nuanceringen van twee artikels in de antiterreurwet. "Bij voorbereidende handelingen is concreetheid niet langer vereist. Er hoeft bijvoorbeeld geen datum bekend te zijn. De wetgever heeft het bij terreurbestrijding mogelijk gemaakt om in te grijpen vóór de eigenlijk aanslag plaatsvindt", zei federaal magistraat Els Leemans tijdens de behandeling op 15 oktober.

Zij vorderde voor Ahmed A.S. vijf jaar en voor zijn broer Ayham A.S. vier jaar effectieve gevangenisstraf. Voor Halil K. en Zeliha C. vroeg het parket twee jaar cel.
Tijdens het onderzoek hebben de verdachten hun actieve betrokkenheid bij IS ontkend. De verdediging vroeg de vrijspraak. "Onze cliënten hebben geen concrete terroristische daden gepleegd. Het risicobewijs op nakend gevaar werd weer ingevoerd, maar er moeten wel ernstige aanwijzingen zijn", stelden de raadsmannen op de zitting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , terreurverdachten , rechtbank , IS , overheidsgebouwen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni