Mislukte voordracht Khattabi is "ernstig politiek incident"

© PhotoNews
| Zakia Khattabi (Ecolo-Groen) tijdens een plenaire vergadering van de Kamer in november 2019.

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) tilt zwaar aan het feit dat Zakia Khattabi vrijdag door de Senaat niet voorgedragen werd als rechter bij het Grondwettelijk Hof. Dat de gewezen voorzitster van Ecolo de benodigde tweederdemeerderheid niet haalde, wijt hij aan "de blokkering door de Nederlandstaligen van een Franstalige".

Di Rupo spreekt van een "ernstig politiek incident" en wijst N-VA en Vlaams Belang met de vinger. Khattabi was voorgedragen door Ecolo, maar kreeg vrijdag bij de tweede stemming van de dag slechts de steun van 38 van de zestig senatoren. N-VA, Vlaams Belang en Els Ampe (Open Vld) hadden aangekondigd tegen te zullen stemmen, maar samen beschikken zij in de Senaat niet over een blokkeringsminderheid.

Blijft dus de vraag welke andere senatoren bij de geheime stemming weigerden hun steun voor Khattabi uit te spreken. Waals minister-president Di Rupo noemde de hele episode maandag op La Première (RTBF) een "ernstig politiek incident".

"Het is onaanvaardbaar dat een gemeenschap, met name de Nederlandstalige component van de Senaat, de benoeming van een Franstalige heeft geblokkeerd. Dat toont aan dat, als Vlaams Belang en N-VA het op een akkoord zouden gooien, ze morgen over een blokkeringsminderheid kunnen beschikken die het land blokkeert, of zelfs doet scheuren."

Khattabi heeft volgens Di Rupo "alle kwaliteiten" om rechter bij het Grondwettelijk Hof te worden. Bij Ecolo is de afwijzing van zijn kandidaat nog steeds niet verteerd. "De facto hebben de nationalisten en extreemrechts zich verenigd om de aanval te openen op onze vrijheden en onze fundamentele rechten", zei minister van Cultuur van de Franse gemeenschap Bénédicte Linard maandagochtend op Bel-RTL. Ecolo gaat nu "tijd voor analyse" nemen en daarna beslissen of het Khattabi nog eens voordraagt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?