Moeder van Belgische jihadist verdacht van financiering terrorisme

© PhotoNews
| Véronique L. riskeert vijf tot tien jaar celstraf omdat ze haar zoon, een Syriëstrijder gelinkt aan de aanslagen van Parijs en Brussel, financiëel geholpen zou hebben.

De moeder van de Belgische Syriëstrijder Sammy Djedou, die in 2016 om het leven kwam in Raqqa en gelinkt wordt aan de terroristen achter de aanslagen van Brussel en Parijs, is in verdenking gesteld van lidmaatschap van een terreurorganisatie en financiering van terrorisme. Tussen 2013 en 2015 stuurde de vrouw 65.000 euro naar haar zoon, die aan de zijde van terreurgroep IS vocht.

Véronique L. liet het geld bij haar zoon komen via een tussenpersoon van IS in Turkije. "Ik deed het zodat hij zijn familie, zijn vrouw en zijn twee kinderen kon onderhouden," stelt de vrouw. "Ik heb nooit geld gestuurd met de bedoeling er wapens mee te kopen of er aanslagen mee te financieren."

Haar zoon, de Brusselse Syriëstrijder Sammy Djedou, wordt gelinkt aan de aanslagen in Parijs en Brussel. Hij zou geholpen hebben bij het maken van de plannen voor beide aanslagen.

De advocaat van de moder, Alexis Deswaef, wil de aantijgingen voor de raadkamer weerleggen. Hij wijst op het ontbreken van een intentioneel element. Volgens Deswaef wist de moeder van de jihadist niet dat het geld zou kunnen dienen voor terroristische activiteiten van IS.

Véronique L. riskeert vijf tot tien jaar celstraf.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?