Moslimorganisaties overwegen beroep tegen uitspraak Grondwettelijk Hof

© Photonews
| Mehmet Üstün, voorzitter van het Executief van de Moslims van België (EMB) met op de achtergrond toenmalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) (archiefbeeld).

Het Executief van de Moslims van België (EMB) en de Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen van België overwegen om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te trekken na de uitspraak van donderdag van het Grondwettelijk Hof over het verbod op ritueel slachten, aldus de organisaties in een verklaring op vrijdag. Ook het Europees Joods Congres heeft gereageerd en zijn 'diepe spijt' over het besluit uitgesproken.

Voor de moslimorganisaties "vormen de huidige religieuze slachttechnieken een volwaardig alternatief voor het verdoven van dieren en zijn zij perfect verenigbaar met de eisen op het gebied van volksgezondheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn". De eis om dieren te vedoven is volgens de moslimorganisaties niet meer dan een emotionele symbolische maatregel dient om het geweten van de gemiddelde consument te sussen. De maatregel is ten nadele van religieuze minderheden en "verdoezelt de realiteit dat dieren worden gefokt als consumptieobjecten in industriële megastallen."

Het Grondwettelijk Hof heeft donderdag het beroep verworpen tegen het Waalse en het Vlaamse verbod op het onverdoofd slachten van dieren. Deze algemene verplichting om te voorzien in de verdoving van het dier (eventueel omkeerbaar) is sinds 2019 in beide regio's van kracht. Islamitische religieuze verenigingen en personen uit de Joodse gemeenschap hadden zich tot het Grondwettelijk Hof gewend om te trachten de decreten nietig te laten verklaren.

Het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB), dat de aanklager was, sprak donderdag in reactie op de beslissing van een "terugkeer naar af". Voor de CCOJB weigert het Grondwettelijk Hof "religieuze minderheden te beschermen".

Dierenleed voorkomen

De dierenrechtenorganisatie Gaia van haar kant, die in de uitwisselingen voor het Grondwettelijk Hof tussenbeide is gekomen, heeft donderdag zeer positief op het vonnis gereageerd. "Hiermee komt een einde aan een lange juridische strijd," zegt voorzitter Michel Vandenbosch. In de toekomst zal volgens hem vermijdbaar en wetenschappelijk bevestigd dierenleed worden voorkomen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?