Na 60 jaar oplossing gevonden voor ontbrekende geboorteakten metiskinderen

© AMB-MVB

Onder impuls van vicepremier en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft het College van procureurs-generaal een oplossing uitgewerkt voor de metiskinderen - kinderen van een Belgische koloniaal en een Afrikaanse moeder - die niet over een geboorteakte beschikken.

Het lot van de metiskinderen staat al enkele jaren in de kijker.

In 2018 gaf het federale parlement de regering de opdracht een procedure in te stellen zodat ze hun nationaliteit toegekend konden krijgen of opnieuw krijgen, en maatregelen te nemen om de problemen met hun geboorte- en huwelijksakten op te lossen.

Een jaar later bood toenmalig premier Charles Michel in de Kamer excuses aan voor de manier waarop ons land de metissen in het verleden behandelde.

Het gaat om kinderen die in de jaren '40 en '50 in Congo, Rwanda en Burundi geboren zijn uit een Belgische, koloniale vader en een Afrikaanse moeder. Veel van die kinderen werden bij hun moeder weggehaald en groeiden op zonder te weten wie hun echte familie was.

Vaak hebben ze geen geboorteakte: omdat ze er geen gekregen hebben, omdat de door de koloniale administratie afgeleverde geboorteakten in Belgiƫ niet aanvaard werden of omdat de geboorteakten opzettelijk vervalst werden. Voor dat probleem is nu eindelijk een oplossing uitgewerkt.

Omzendbrief

In een nieuwe omzendbrief legt het College van procureurs-generaal uit dat het de vernietiging of het ontbreken van een geboorteakte als een zaak van openbare orde beschouwt.

Concreet betekent dit dat wanneer een metis zijn of haar geboorteakte opvraagt en het lokale bestuur vaststelt dat deze ontbreekt, dit gemeld zal worden aan het lokaal openbaar ministerie, dat dan via de familierechtbank het nodige zal doen om een nieuwe geboorteakte aan te vragen.

De metissen zelf zullen dus niet meer zelf een gerechtelijke procedure moeten inleiden en daar de kosten van dragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?