Na de mesaanval in het Dudenpark: ‘Blij dat ik nog leef’

KVDP
© BRUZZ
11/04/2022
Updated: 11/04/2022 18.11u

Tenzij Union thuis speelt, is het bijna altijd peis en vree in het Dudenpark. Maar afgelopen weekend werd het park in Vorst opgeschrikt door twee steekpartijen. Zaterdag stak een man een vrouw neer en zondag probeerde hij dat opnieuw. “Ik ben blij dat ik nog leef,” reageert de vrouw die zondag aangevallen werd.

Zaterdagavond laat een 25-jarige vrouw haar hond uit in het Dudenpark. Rond 19.50 uur wordt ze aangesproken door een jongeman die haar gsm vraagt. De man haalt een mes boven en dient één steek toe in de borststreek. De vrouw wordt geraakt in haar linkerlong, maar verkeert niet meer in levensgevaar.

De dag nadien overkomt een vrouw bijna hetzelfde. “Ik ging zondagmiddag, zoals zo vaak, met mijn hond en een vriendin in het park wandelen,” vertelt Nancy Burrello, een 42-jarige hypnotherapeute. “Er passeerde veel volk, mijn hond had een beetje gespeeld en we hadden ons toen op een bankje gezet om van de zon te genieten.”

Terwijl Nancy en haar vriendin naar de schermen van hun gsm’s keken, liep een man op hen af. “Ik hoorde iemand ‘téléphone, téléphone’ zeggen. Toen ik opkeek, probeerde hij mijn gsm af te nemen, maar ik had me snel rechtgezet en weggetrokken,” gaat Nancy verder. Haar snelle reflexen hebben mogelijk zelfs haar leven gered. “Hij had een mes in zijn hand en probeerde me verschillende keren in mijn rug te steken. Ik kon het traject van het mes telkens ontwijken.”

"Ik had het gevoel dat hij een psychopaat was. Hij was aan het lachen, alsof hij er plezier uit haalde"

Nancy Burrello, tweede slachtoffer

Wanneer haar vriendin de aanvaller probeert af te leiden, geeft Nancy een trap in de buik van de man. “Hij zette enkele stappen achteruit en stopte zijn mes weg. Toen begon hij te glimlachen en zei hij: ‘Ik ga je afmaken, ik maak je moeder kapot.’” De dader vlucht weg, de twee dames komen ervanaf met de schrik en enkele blauwe plekken.

Tweede aanval

Dat er de avond voordien al een steekpartij had plaatsgevonden in het park kreeg Nancy nadien te horen in het politiecommissariaat. De politie heeft intussen een 19-jarige verdachte gearresteerd die gelinkt wordt aan beide feiten, bevestigt het Brusselse parket. “De politie legde het verband omdat het dezelfde modus operandi was: de man hangt rond in het park, vraagt je gsm en nog voor je de tijd krijgt om te reageren valt hij aan. Het slachtoffer van zaterdagavond had minder geluk dan ik,” weet Nancy. “Zowel het andere slachtoffer als ik kon dezelfde man identificeren op basis van foto’s.”

"Ik ben blij dat ik nog leef, maar wil niet in angst leven en zal naar het park blijven gaan"

Nancy Burrello

De 19-jarige man wordt verdacht van feiten van diefstal met geweld met een wapen, poging tot afpersing met een wapen, opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid als gevolg en verboden wapendracht. Het parket heeft ook een psychiatrisch onderzoek gevraagd en geeft verder geen uitleg. “Ik had het gevoel dat hij een psychopaat was,” zegt Nancy. “Hij was aan het lachen, alsof hij er plezier uit haalde.”

Geen extra veiligheidsmaatregelen

De gemeente Vorst en de politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst) hebben het over een geïsoleerd geval. “Mensen hoeven niet bang te zijn om naar het park te gaan. Het is niet dat er een seriemoordenaar rondloopt,” zegt politiewoordvoerster Sarah Frederickx. In het Brussels gewest gaat het aantal diefstallen met geweld met een wapen sinds 2018 in dalende lijn. In 2018 waren er 876 gevallen, in 2020 ging het om 679 feiten. De cijfers voor 2021 zijn nog niet volledig, maar lijken de trend verder te zetten, ook in Vorst.

De burgemeester van Vorst is niet van plan om extra veiligheidsmaatregelen in te voeren rond het Dudenpark, bevestigt haar kabinetschef. Slachtoffer Nancy is ook niet meteen vragende partij. “Met meer uniformen in het park schrik je zulke mensen misschien af, maar dat kan het onveiligheidsgevoel ook vergroten. Ik ben blij dat ik nog leef, maar wil niet in angst leven en zal naar het park blijven gaan.”

whatsapp_image_2022-04-11_at_12.43.40_pm.jpeg

| Nancy Burrello werd zondagmiddag aangevallen toen ze met haar hond en haar vriendin op deze bankjes zat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni