| Nemmouche, de hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, in 2014.

Nemmouche hield zich twee maanden schuil in Molenbeek

© Belga
07/01/2019

Mehdi Nemmouche, de hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, verbleef van 30 maart tot 29 mei in Brussel. Dat is gebleken uit het onderzoek naar de aanslag. Tijdens zijn verblijf liet hij zich niet opmerken. De twee andere bewoners van het gebouw waar hij verbleef, zagen hem nauwelijks.

De 33-jarige Mehdi Nemmouche werd op 30 mei 2014 opgepakt in Marseille en bleek in het bezit van de kalasjnikov die gebruikt was bij de aanslag die op 24 mei het leven kostte aan vier personen. Onderzoek wees uit dat hij op 30 maart 2014 in Brussel was aangekomen, of toen minstens voor het eerst opdook.

Een dag eerder nam Nemmouche een bus naar Marseille. Het ticket voor die reis had hij een dag eerder gekocht, in het gezelschap van een nog steeds onbekende man. Die avond boekte hij een kamer in de jeugdherberg "Génération Europe" in Sint-Jans-Molenbeek, en betaalde daar 29,50 euro voor.

Appartement in Molenbeekse Sint-Jozefstraat

Op 30 maart 2014 nam hij contact op met Tarak Smirani, een man die een duplex verhuurde in de Sint-Jozefstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Smirani verhuurde Nemmouche een kamer voor de maand april, en vroeg daar 350 euro voor. Nemmouche betaalde dat bedrag cash.

Eind april meldde Nemmouche aan zijn verhuurder dat hij even naar Frankrijk moest omdat zijn vader ziek was, en vroeg om een andere kamer, in de kelder te kunnen huren. Ook voor deze kamer betaalde Nemmouche 350 euro cash.

Busrit via Eurolines

Tarak Smirani zag zijn huurder nog begin mei maar nadien duurde het tot 24 mei, de dag van de aanslag in het Joods Museum, voor Mehdi Nemmouche zijn huisbaas kwam opzoeken met de vraag hem te helpen een ticket te boeken voor een Eurolines-busrit naar Marseille.

Nemmouche en Smirani probeerden online een ticket te boeken op de computer van Smirani's echtgenote maar dat lukte niet, omdat Nemmouche niet over een bankkaart beschikte. Op 28 mei dook Mehdi Nemmouche dan op in het Eurolines-kantoor in het Brusselse Noordstation.

Daar boekte hij een ticket voor de busrit naar Marseille die de volgende dag zou vertrekken en raakte er aan de praat met een kalende man. Beiden werden nadien nog gefilmd op de Simon Bolivarlaan maar de kalende man kon nooit worden geïdentificeerd. Er is ook weinig tot geen reden om te vermoeden dat hij iets met de aanslag te maken heeft.

Onzichtbaar

Tijdens zijn verblijf in de Sint-Jozefstraat in Sint-Jans-Molenbeek liet Mehdi Nemmouche zich amper opmerken. De twee andere bewoners van het gebouw hadden nauwelijks contact met hem. Bij zijn vertrek vroeg hij een van hen wel om een oude rolstoel te bewaren. Waarom Nemmouche die in zijn bezit had, is niet duidelijk.

Voor hij definitief uit Brussel vertrok, verkocht Nemmouche via Kapaza wel nog een GoPro-camera, een Playstation-console en vier Playstation-spelletjes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, aanslag Joods Museum, Mehdi Nemmouche

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni