Gedenkplaat aanslag Joods Museum

| Gedenkplaat aanslag Joods Museum

Aanslag Joods Museum: samenstelling jury op maandag

KVDP
© BRUZZ
05/01/2019
Updated: 06/01/2019 19.27u

Maandag wordt de jury samengesteld voor het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum. In mei 2014 werden vier mensen doodgeschoten in het museum in hartje Marollen in een aanslag die minder dan twee minuten duurde.

Zaterdagnamiddag 24 mei 2014, iets voor 16 uur, vlak voor de federale verkiezingen en middenin de Brussels Jazz Marathon. Een man stapt het Joods Museum in hartje Marollen binnen met twee tassen. In de inkomhal schiet hij een koppel neer met een revolver. Emmanuel (54) en Miriam (53) Riva, een stel Israëlische toeristen, sterven ter plekke.

Vervolgens vuurt de dader zijn revolver af op een 25-jarige medewerker van het museum, Alexrande Strens. Hij overlijdt enkele dagen later op 6 juni. Wanneer de dader zijn revolver op een andere museummedewerker richt, lijkt zijn wapen te blokkeren.

Uit een van zijn tassen haalt hij een kalasjnikov boven, waarmee hij zijn vierde slachtoffer maakt: de 66-jarige Dominique Chabrier, die als vrijwilligster voor het museum werkt. De schietpartij duurt minder dan twee minuten. Vervolgens slaat hij koelbloedig op de vlucht.

Gearresteerd in Marseille

Zes dagen later wordt de vermoedelijke schutter opgepakt in Marseille, wanneer hij van een bus afstapt. Het gaat om een Eurolines-verbinding tussen Amsterdam en Marseille via Brussel, en die lijn wordt regelmatig gecontroleerd door de douane, om drugtransport tegen te gaan. De nu 34-jarige Fransman en uit Syrië teruggekeerde IS-strijder Mehdi Nemmouche wordt opgepakt.

In zijn bagage heeft hij een revolver en een kalasjnikov bij. "Gestolen uit een wagen in Brussel", klonk het toen. Maar uit onderzoek blijkt dat het om de wapens gaat die gebruikt werden bij de aanslag in het Joods Museum.

Stemtest

Bovendien heeft Nemmouche ook een laptop bij zich, met daarop beelden waarin de aanslag wordt opgeëist door een voice-over. Ook de objecten die getoond worden op de beelden worden in de bagage van Nemmouche teruggevonden.

Nemmouche zelf ontkent zijn betrokkenheid bij de aanslag. Maar de stem op de video waarin de aanslag wordt opgeëist, lijkt op die van Nemmouche. Die weigert een stemtest. Toch zijn de stemmen dezelfde, zeggen experts op basis van vergelijkingen met opnames van de ondervragingen van Nemmouche.

Assisen

Op maandag 7 januari 2019 worden nog enkele laatste voorbereidende stappen gezet voor het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum. Zo worden de twaalf juryleden en de twaalf vervangende juryleden geloot.

Woensdag gaat het eigenlijke proces van start. Mehdi Nemmouche is de hoofdverdachte. Eind vorig jaar liet een van zijn advocaten weten dat hij 'waarschijnlijk niet aanwezig zou zijn' op het proces. Tijdens de loting van de juryleden op maandag zal hij er toch zijn. Naast Nemmouche staat een tweede verdachte terecht, de Fransman Nacer Bendrer die wellicht de wapens leverde voor de aanslag.

Tijdens het proces zullen 119 getuigen gehoord worden. Onder meer de vier Franse journalisten die in Syrië gegijzeld werden door IS en door Nemmouche bewaakt zouden zijn - voor de aanslag op het Joods Museum - werden opgeroepen.

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Justitie, Aanslag Joods Museum, Joods Museum , aanslag Joods Museum, Mehdi Nemmouche, terrorisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni