Nieuw spoor in onderzoek Bende van Nijvel leidt naar extreemrechtse Brusselse groep

© PhotoNews

Een nieuwe stap in het onderzoek naar de Bende van Nijvel leidt naar Westland New Post, een extreemrechtse groepering actief in het Brusselse in het begin van de jaren 80. Dat blijkt na huiszoekingen in Frankrijk bij beroepsgangster Francis V. Die onderhield nauwe banden met Eric Lammers, toen een kopstuk van WNP.

Het Franse gerecht heeft donderdag op vraag van de Nijvel-onderzoekers een huiszoeking uitgevoerd bij ex-gangster Francis V., Dat schrijft De Standaard. V. stond in de jaren tachtig heel dicht bij het extreemrechtse milieu, waaronder dat van de beruchte kompaan Eric Lammers. De aanleiding van de huiszoeking was volgens Het Nieuwsblad een oude agenda van Francis V. waarin dingen stonden geschreven die hem in verband brengen met feiten gepleegd door de Bende.

In een documentaire van de RTBF uit 2014 zei Lammers dat hij in de jaren tachtig warenhuizen heeft verkend die later door de bende van Nijvel werden overvallen. Dat deed hij voor Westland New Post.

Al jaren zijn er vermoedens dat WNP verbonden was aan de zaak Nijvel. Zo werden er wel al eens plannen van warenhuizen bij het WNP terug gevonden, maar niet die van de warenhuizen die door de Bende van Nijvel werden overvallen.

WNP wordt ook in verband gebracht met een moord op een echtpaar in de Anderlechtse Herdersliedenstraat in 1982. Tijdens huiszoekingen bij Michel Libert in Sint-Gillis, een van de kopstukken van de WNP, werden naast wapens ook allerhande documenten gevonden die afkomstig waren uit het NAVO-hoofdkwartier in Evere.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?