Nieuwe antenne Justitiehuis Brussel geopend in Vilvoorde

© N-VA
| Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA).

In Vilvoorde heeft Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) maandag de antenne van het Vlaams Justitiehuis Brussel officieel geopend. Het is al de derde antenne van het Brusselse Justitiehuis in de Vlaamse rand, na die in Halle en Asse.

De justitiehuizen staan in voor de justitiële begeleiding van en het toezicht op daders, om recidive zoveel mogelijk te voorkomen. De justitieassistenten staan ook slachtoffers van strafbare feiten bij en biedt hen informatie en bijstand binnen een gerechtelijke procedure.

Betere opvolging geradicaliseerde jongeren

Ook verlenen ze advies aan de familierechtbank over de verblijfssituatie van kinderen in echtscheidingsconflicten. "De Vilvoordse antenne zorgt voor een nog vlottere samenwerking met de bestuurlijke overheid," zegt Peter Pletinckx, directeur van het Justitiehuis Brussel.

"Niet in het minst voor de opvolging van geradicaliseerde jongeren, een problematiek die in Vilvoorde een specifieke aanpak kent. De samenwerking met de lokale geïntegreerde veiligheidscel (LIVC) zal nog verder uitgediept kunnen worden. Onze antenne deelt bovendien de locatie met de dienst Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen die instaat voor de uitvoering van de werkstraffen. Dat biedt mogelijkheden voor een nog vlottere samenwerking."

'Zeker niet de laatste antenne'

De Vilvoordse antenne is voor minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) niet de laatste. Zij wil ook in de rest van Vlaanderen antennes uitbouwen zodat de justitiehuizen overal vlot bereikbaar zijn voor elke burger die ze nodig heeft. "Bovendien verdient Halle-Vilvoorde een volwaardig justitiehuis," zegt de minister. "Nu hangt de regio nog af van het justitiehuis in Brussel. De werkzaamheden om tot een volwaardig justitiehuis in Halle-Vilvoorde te komen, starten nog dit jaar."

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?