Nieuwe dienst screent vliegtuigpassagiers

© Brussels Airlines
| Nu wordt een deel van de vliegtuigpassagiers die door ons land reizen al gescreend.

Op maandag wordt de nieuwe dienst Passenger Information Unit (PIU) officieel voorgesteld. Die dienst screent nu een deel van de Belgische vliegtuigpassagiers en zal op termijn alle personen die door ons land reizen controleren.

Op de PIU werken de vier Belgische veiligheidsdiensten, dat is de federale politie, staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de douane, samen. De dienst werd versneld opgericht na de aanslagen van 22/3 en wordt ondergebracht in het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

Voorspelling reisroutes

“Na enkele maanden proefdraaien wordt de nieuwe dienst boven de doopvont gehouden,” zegt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). 

“In het verleden is al vaker gebleken dat zowel terreurgroepen als criminele netwerken bepaalde reisbewegingen maken. Door die sneller en concreter te analyseren en door alle veiligheidspartners samen te brengen, zullen we zelfs kunnen voorspellen op welke vluchten mogelijke leden van een misdaadbende zitten,” klinkt het.

Ook internationaal trein,- bus en bootverkeer

Nu wordt een deel van de vliegtuigpassagiers die door ons land reizen al gescreend. Dat gebeurt aan de hand van een watchlist die de vier diensten van de PIU opgesteld hebben.

Over enkele jaren zal de nieuwe dienst ook de passagiers van internationaal trein,- bus en bootverkeer screenen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?