Nieuwe gevangenis Haren: vakbond plant staking op 7 december

© Belga
24/11/2022

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACOD, VSOA en ACV houdt op woensdag 7 december een staking in de gevangenis van Haren. De vakbonden klagen aan dat de werkomstandigheden in de gloednieuwe instelling ondermaats zijn.

De gevangenis van Haren is een drietal weken open. De vrouwen uit de gevangenis van Berkendael en de mannen van de gevangenis uit Vorst werden in die eerste weken verhuisd en ondergebracht in Haren. De start vindt dus geleidelijk plaats, maar de vakbonden merken dat de werking stroef loopt en de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

'Geen communicatie'

"Het loopt daar volledig in het honderd", verklaart Stijn Van Den Abeele van VSOA Gevangenissen. "Verschillende mensen willen hun ontslag geven, er is geen communicatie vanuit de directie en alle verloven worden geweigerd, omdat er weer te weinig personeel aanwezig is. We hadden dit allemaal van ver zien aankomen", zegt hij.

Minimale dienstverlening

Voor de ingang van de gevangenis van Haren zal een stakingspiket opgetrokken worden vanaf 5.30 uur tot iets na de middag rond 14 uur. De vakbonden vragen dat zoveel mogelijk leden van het gevangenispersoneel aansluiten om zelf hun verhaal te doen. Tijdens de staking zal er een minimale dienstverlening zijn.

In tegenstelling tot de gevangenen die verhuisd zijn vanuit Berkendael en Vorst, hebben niet alle personeelsleden diezelfde overstap gemaakt. Er is een mix van personeel uit Sint-Gillis, Vorst, Berkendael en veel nieuwe mensen en stagiairs.

De FOD Justitie maakte afgelopen week nog bekend dat het op zoek gaat naar 173 detentiebegeleiders en veiligheidsassistenten voor de gloednieuwe gevangenis van Haren. De gevangenis is met het openbaar vervoer ook heel moeilijk te bereiken.

"Normaal als er een nieuwe gevangenis open gaat is er genoeg personeel en dan kunnen de mensen de organisatie en werking al leren kennen vooraleer de gedetineerden er zijn. Dat is hier niet het geval. Er zijn twee dagen 'drooggedraaid' zonder gedetineerden, maar daar was slechts een klein deel van het personeel aanwezig. De nieuwe personeelsleden krijgen geen uitleg en er is geen communicatie", klaagt Van Den Abeele aan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni