Februari 2023: Laura Pinilla Oblanca, advocate van een van de beschuldigden op het assisenproces van de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016

| Februari 2023: Laura Pinilla Oblanca, advocate van een van de beschuldigden op het assisenproces van de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016.

Proces aanslagen

Proces geschorst tot en met woensdag

© Belga
27/02/2023
Updated: 27/02/2023 11.04u

Het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 wordt uitgesteld naar woensdag. Sébastien Courtoy, de advocaat van beschuldigde Smail Farisi, overleed vorige week maandag plots. Zo krijgt de verdediging meer tijd om zich te "herorganiseren".

11.04 uur: proces geschorst tot en met woensdag

Het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 wordt geschorst tot en met woensdag. Dat zei de voorzitster van het hof, Laurence Massart, maandag op de zitting. Ze zei dat de verdediging van beschuldigde Smail Farisi, na het plotse overlijden van zijn advocaat Sébastien Courtoy vorige maandag, zich zo kan "herorganiseren".

10.40 uur: Abdeslam blijft voor het eerst in meer dan een maand in beschuldigdenbox

Beschuldigde Salah Abdeslam is, in tegenstelling tot wat hij in januari op zitting had beweerd, toch blijven zitten in de beschuldigdenbox tijdens het assisenproces. Abdeslam gaf in januari aan dat een politieman hem een vuistslag gegeven had en dat hij daarom tot aan de uitspraak in de cel zou blijven. Beschuldigden Mohamed Abrini en Osama Krayem bleven wel in de cel.

Voorzitster Massart opende de zitting na een minuut stilte voor de overleden Courtoy.

05.00 uur: nieuwe procesweek van start

Van eind december tot 9 februari werd voor het hof van assisen het onderzoek naar de aanslagen in Brussels Airport en metrostation Maalbeek voorgesteld. De getuigenis van de onderzoeksrechters en onderzoekers werd de week voor de krokusvakantie afgesloten met de vragen van de federale procureurs, de burgerlijke partijen en de verdediging. Maandag moeten de onderzoekers en onderzoeksrechters niet meer naar de rechtbank komen, maar mogen de partijen wel nog commentaar geven op het onderzoek. Zo'n commentaar is niet verplicht, maar de federale procureurs, de burgerlijke partijen en de advocaten van alle beschuldigden gaven voor de vakantie wel aan een commentaar te zullen geven.

Daarna gaat het proces een nieuwe fase in en komen verschillende achtergrondgetuigen aan bod, zoals een professor in de soennitische islam en Syrië, een psychiater en criminologen en betrokken instanties, zoals het OCAD en de Dienst voor de Veiligheid van de Staat. In de week van 6 maart komen vervolgens in principe de eerste slachtoffers aan het woord.

Mogelijk zal het plotse overlijden van advocaat Sébastien Courtoy de planning wel nog omgooien. De advocaat, die donderdag nog met veel animo de onderzoekers urenlang op de rooster legde, overleed waarschijnlijk aan een hartaanval. In principe kan het proces gewoon doorgaan aangezien zijn cliënt Smail Farisi ook verdedigd wordt door advocaat Michel Degrève. Die kan echter een uitstel vragen om de verdediging van Farisi te herbekijken, aangezien Courtoy daarin de leiding nam.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni