Nieuwe vrijlating door protestactie van Franstalige jeugdrechters

© BX1
| Protest van jeugdrechters

Er is vandaag opnieuw een minderjarige vrijgelaten die ter beschikking had gesteld moeten worden van de jeugdrechter. Sinds maandag weigeren de Franstalige jeugdrechters in Brussel om nieuwe verdachten te ontvangen in hun kabinet, uit protest tegen het grote personeelsgebrek dat er heerst op de griffies van de jeugdrechtbank.

Het kader van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel is al jarenlang onderbezet. De jeugdrechters zijn de situatie beu en stuurden vorige week een brief naar hun voogdijminister waarin ze er mee dreigden om deze week alle minderjarigen vrij te laten die na hun arrestatie ter beschikking worden gesteld van de jeugdrechter.

“We geven voorrang aan de lopende dossiers en aan minderjarigen die zich in precaire situaties bevinden”, zegt jeugdrechter Michèle Meganck. De protestactie ging maandag van start en leidde toen al onmiddellijk tot de vrijlating van een verdachte. Ook vandaag werd een minderjarige om die reden vrijgelaten.

“We hebben intussen een uitnodiging gekregen voor een vergadering met minister Geens”, vertelt jeugdrechter Michèle Meganck. “Maar we blijven onze actie voortzetten. Een uitnodiging voor een vergadering is niet genoeg. We willen een resultaat, we willen dat er mensen worden aangenomen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?