NMBS vaardigt binnenkort GAS-boetes uit

© PhotoNews
| NMBS-trein in station Brussel-Zuid.

Spoorlopen, zwartrijden en vandalisme op de trein worden binnenkort bestraft met administratieve boetes. De federale minister van Mobiliteit, François Bellot (MR), wil zo het gevoel van straffeloosheid tegengaan.

Dat schrijft De Standaard.

Roken waar het niet mag, zal een treinreiziger op 50 euro komen te staan. Graffiti spuiten of nog snel in de trein springen wanneer de deuren al sluiten? 100 euro. Zwartrijden? 250 euro. Spoorlopen of baldadig gedrag? 300 euro.

Vandaag is de correctionele rechtbank bevoegd om wangedrag op de trein te bestraffen. Die kan een gevangenisstraf van acht dagen tot vijf jaar en een geldboete van minstens 208 euro opleggen.

"Maar dat leidt tot een dure en lange procedure", zegt minister Bellot. "In sommige gevallen blijft de vervolging zelfs zonder resultaat." Daardoor blijven veel daders van vandalisme, spoor­lopen of agressie buiten schot. Dat gevoel van straffeloosheid moet met GAS-boetes aangepakt worden.

Zowel de spoorwegpolitie, treinbegeleiders, stationschefs als het veiligheidspersoneel van de NMBS kunnen de boetes uitschrijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?