Ondernemingsrechtbank stelt zaken uit door schrijnend tekort aan rechters

© Gaby Van den Bossche via Twitter.
| Gaby Van den Bossche, voorzitter van de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank in Brussel.

De komende weken en maanden zullen veel Nederlandstalige zaken die behandeld moeten worden op de ondernemingsrechtbank in Brussel worden uitgesteld. De reden daarvoor is een schrijnend tekort aan rechters. Dat meldt Gaby Van den Bossche, voorzitster van de rechtbank, dinsdag.

In de loop van de volgende weken en maanden zullen vele partijen die bij de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank een zaak hangende hebben van het uitstel verwittigd worden. "Gelet op de huidige personeelsbezetting bij de rechters zijn wij er tot onze spijt toe genoodzaakt deze drastische maatregel te nemen", aldus Van den Bossche.

Om optimaal te werken berekende KPMG dat er 16 rechters nodig zijn voor de rechtbank, maar de wetgever legde het aantal vast op 11 rechters. "Door allerlei omstandigheden zijn er nu nog zeven magistraten en volgende maand nog slechts zes magistraten beschikbaar", meldt de voorzitster.

Er zijn geen directe vervangers in zicht, waardoor de ondernemingsrechtbank de voordien vastgelegde termijnen niet kan aanhouden. Zo zal aan bepaalde kamers, zoals die verantwoordelijk voor faillissementen, voorrang verleend worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?