Ook voorzitters Nederlandstalige rechtbanken klagen onderfinanciering justitie aan

KVDP
© BRUZZ
15/05/2025
Updated: 15/05/2025 18.39u

“De jarenlange onderfinanciering brengt de goede werking van justitie in het gedrang. De recente regeringsmaatregelen vormen slechts de spreekwoordelijke druppel.” Dat schrijven de voorzitters van drie Nederlandstalige rechtbanken in Brussel in een open brief. “Er is geen justitie zonder mensen, en geen mensen zonder middelen. Een rechtsstaat heeft nu eenmaal zijn prijs.”

Eerder nam Brussels vrederechter Géry de Walque het initiatief om een brief te schrijven over de toestand van het Belgische gerecht en de impact van de aangekondigde pensioenmaatregelen. Nu hebben ook de voorzitters van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg, de ondernemingsrechtbank en de arbeidsrechtbank in Brussel een open brief geschreven. Het protest van andere magistratenkorpsen tegen de geplande besparingen van de federale regering breidt zo uit.

“Als rechtbanken hebben we niet de gewoonte om ons te mengen in het publieke debat. Vandaag doen we dat uitzonderlijk wel,” klinkt het in de open brief. Daarin halen de rechters het belang van een goed functionerend rechtsapparaat aan.

“Dit alles vereist voldoende financiële en menselijke middelen. Als een rechtbank zijn taken niet meer onder fatsoenlijke omstandigheden kan uitvoeren, zullen er minder mensen in een rechtbank willen werken,” zeggen de rechters. “Dan komt de democratie in haar geheel in gevaar omdat er een gebrek zal zijn aan bekwame en gemotiveerde rechters en medewerkers om juridische geschillen op te lossen.”

Pensioenplannen

“De jarenlange onderfinanciering brengt de goede werking van justitie in het gedrang,” gaan ze verder. “De recente regeringsmaatregelen vormen slechts de spreekwoordelijke druppel, die de aantrekkelijkheid van het beroep van magistraat en griffier nog verder uithollen.”

Daarmee verwijzen de ondertekenaars van de brief naar de aangekondigde besparingen van de federale regering. Die wil onder meer knippen in de pensioenen van de magistraten en het gerechtspersoneel, maatregelen die op fel protest botsen in de sector.

Justitie kampt bovendien al langer met structurele problemen die net meer investeringen vragen. “Niet alleen de menselijke middelen staan onder druk, maar ook de infrastructuur schiet tekort. De digitalisering loopt bijvoorbeeld sterk achter en hindert op die manier meer efficiënte werkprocessen. De rechters en medewerkers moeten dikwijls werken in aftandse gebouwen die niet voldoen aan basisvereisten voor een gezonde en veilige werkomgeving.”

“De rechtzoekende merkt deze moeilijkheden gelukkig niet altijd op", gaat de tekst verder. "Dat hebben we te danken aan de tomeloze inzet van vele geëngageerde collega’s. Dat doen ze elke dag opnieuw, niet zelden in weinig benijdenswaardige werkomstandigheden. Maar dit kan niet blijven duren.”

De voorzitters van de drie Nederlandstalige rechtbanken zeggen voorlopig geen verdere actie te voeren. Zij wachten liever het overleg met de federale regering af. “Er is geen justitie zonder mensen, en geen mensen zonder middelen,” besluiten ze. “Een rechtsstaat heeft nu eenmaal een prijs.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Brussels gerecht , Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg , Nederlandstalige ondernemingsrechtbank , nederlandstalige arbeidsrechtbank , vredegerecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni