'Onderzoek naar aanslag Joods museum kan desnoods heropend worden'

© Ivan Put
| De gedenkplaat voor de aanslag op het Joods Museum van 28 mei 2014. De aanslag eiste die vier mensenlevens.

Het gerechtelijk onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum van Brussel, op 24 mei 2014, is afgesloten, maar kan heropend worden als er nieuwe elementen zouden opduiken. Dat meldt het federaal parket. Zo is er nog steeds één persoon in het onderzoek die niet kon geïdentificeerd worden, de man die op 28 mei 2014 werd gefilmd in het gezelschap van hoofdverdachte Mehdi Nemmouche.

De aanslag op het Joods Museum eiste vier mensenlevens. Een stel Israëlische toeristen, Emanuel (54) en Miriam (53) Riva, en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke, en de 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni.

Een week na de aanslag werd de vermoedelijke schutter opgepakt, Mehdi Nemmouche, en in de maanden nadien nog een tweede verdachte, Nacer Bendrer. In de loop van het onderzoek kwam nog een derde verdachte in het vizier van de speurders, Mounir Atallah, maar die man werd door de kamer van inbeschuldigingstelling buiten vervolging gesteld.

Midden januari 2015 verspreidde het federaal parket ook een opsporingsbericht voor een vierde verdachte. Daarin werd gezocht naar een man die enkele dagen na de aanslag gefilmd was in het gezelschap van Mehdi Nemmouche. In dat filmpje van amper tien seconden, dat opgenomen is door een beveiligingscamera in de Brusselse Albert II-laan op 28 mei 2014, vier dagen na de aanslag, was hoofdverdachte Mehdi Nemmouche te zien in gezelschap van een tweede man, een donkere, kale man die een sporttas droeg met daarin wellicht de wapens van Nemmouche.

Die vierde man werd nooit opgepakt of geïdentificeerd. Op het assisenproces over de aanslag, dat over exact een maand van start gaat, zullen dan ook slechts twee mannen terechtstaan, Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer. Op 7 januari wordt de jury uitgeloot voor het proces, dat zes tot acht weken zou duren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?