De antisemitische boodschap werd achtergelaten in het midden van de Kasteel de Walzinlaan.

| De antisemitische boodschap werd achtergelaten in het midden van de Kasteel de Walzinlaan.

Onderzoek naar antisemitische boodschappen in Ukkels straatbeeld

TDN
© BRUZZ
28/12/2021

De politie van de zone Marlow (Oudergem, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde) is een onderzoek gestart naar een reeks antisemitische boodschappen die vorige week opdoken in het Ukkelse straatbeeld. De tags zijn intussen verwijderd. Burgemeester Boris Dillies (MR) veroordeelt de feiten met klem.

Sinds het begin van de coronapandemie stelt gelijkekansencentrum Unia een opvallende groei van antisemitische incidenten vast in ons land. In 2020 ontving de organisatie bijna de helft meer klachten ten opzichte van een jaar eerder. In de hoofdstad valt dat al bij al nog mee. Al uit de problematiek zich wel op de Brusselse schoolbanken, zo wees een recent onderzoek uit. Steeds meer kinderen van Joodse origine zijn het slachtoffer van pesterijen.

Vorige week doken ook meerdere antisemitische tags op in de gemeente Ukkel, waar de Israëlische ambassade gevestigd is. Op de Kasteel de Walzinlaan werd in het midden van de straat de boodschap “juif = nazi” achtergelaten. Een beetje verderop botsten buurtbewoners op hetzelfde bericht op het voetpad in de Burgemeester Jean Herinckxlaan. En in dezelfde buurt werd in dikke graffitiletters het haatdragende ‘Ashkenazi axe nazi?’ achtergelaten op een muurtje.

Burgemeester Boris Dilliès (MR), die een boze Israëlische ambassadeur Emmanuel Nahshon aan de lijn kreeg over de boodschappen, reageerde geschokt. "Een daad van domheid en schande", noemde de Ukkelse burgervader de aangebrachte tags. "Onze gemeente doet er alles aan om respect voor de Joodse gemeenschap hoog in het vaandel te dragen. Onze strijd tegen dit soort zieke geesten is permanent. We moeten hen vooral beter opvoeden en onderrichten."

De politie van de zone Marlow voert een onderzoek, zo wordt bevestigd. Aan de hand van getuigenissen of camerabeelden proberen agenten de graffitispuiters op te sporen. De boodschappen zijn intussen ook verwijderd uit het straatbeeld.

Beerschot-Anderlecht

Niet alleen in Ukkel, maar ook in Antwerpen steekt antisemitisme de kop op. De politie is er een onderzoek gestart naar een schokkend filmpje waarin Beerschot-aanhangers anti-Joodse en nazistische slogans als ‘Sieg Heil' en 'Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas’ roepen. Dat gebeurde maandagavond naar aanleiding van de thuismatch tegen RSC Anderlecht (0-7). De Brusselse club is wel vaker het slachtoffer van af te keuren jodengezangen.

Er is een proces-verbaal opgesteld voor aanzet tot discriminatie, haat of geweld tot een groep of een gemeenschap. Dat zal overgemaakt worden aan het parket, dat vervolgens een onderzoek kan opstarten. Voetbalclub Beerschot veroordeelt de beelden en de gezangen. Vorige week nog waren enkele spelers van Anderlecht het slachtoffer van racistische opmerkingen door Club Brugge-supporters.

Burgemeester van Brussel-Stad Philippe Close (PS), ook bestuurslid van RSC Anderlecht, vraagt op Twitter actie van de Belgische voetbalbond tegen het antisemitisme.

Reactie van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) op de gebeurtenissen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni