| Deliveroo-koeriers in Brussel (archiefbeeld)

Ook vakbond in beroep tegen vonnis over statuut Deliveroo-koeriers

© Belga
18/01/2022

De socialistische transportvakbond BTB tekent beroep aan tegen het vonnis van de Franstalige arbeidsrechtbank over het zelfstandigenstatuut van de koeriers van maaltijdbezorgplatform Deliveroo. Eerder liet ook al het Brusselse arbeidsauditoraat weten in beroep te gaan.

De BTB stapte samen met enkele fietskoeriers mee in de rechtszaak tegen Deliveroo. Ze zeggen dat de koeriers schijnzelfstandigen zijn die in de praktijk eigenlijk werknemers zijn van het platform, en dat ze dus een arbeidsovereenkomst moeten krijgen. De arbeidsauditeur zat in zijn pleidooi op dezelfde lijn.

Maar in een vonnis van 8 december volgde de arbeidsrechtbank dat standpunt niet. Hij stelde dat er geen reden is om de relatie tussen zelfstandige bezorgers en Deliveroo te herkwalificeren als een arbeidsovereenkomst.

'Geen ondergeschikte relatie'

De rechtbank wees er onder meer op dat de koeriers de vrijheid hebben om hun werk zelf te organiseren, omdat ze bijvoorbeeld leveringen kunnen weigeren, en dat uit het onderzoek niet bleek dat er sprake is van een ondergeschikte relatie. De rechtbank zag wel een economische afhankelijkheid van de koeriers ten opzichte van Deliveroo, maar dat zou de zelfstandigheid niet in de weg staan.

Vorige week had het arbeidsauditoraat al laten weten dat het in beroep gaat tegen het vonnis. Nu volgen ook de BTB en zijn leden-fietskoeriers. Volgens hen heeft de rechtbank de bal misgeslagen. "Voor BTB en de koeriers blijft het ondanks de negatieve uitspraak duidelijk: Deliveroo werkt met schijnzelfstandigen. De koeriers van het bedrijf zijn alles behalve vrij te noemen," zegt de vakbond dinsdag.

Zo worden de koeriers "aangestuurd, gecontroleerd en gesanctioneerd door het Deliveroo-algoritme," stipt BTBvoorzitter Frank Moreels aan. "Ze kunnen onder meer geen eigen prijszettingen doen en hun facturen worden maandelijks door Deliveroo zelf opgemaakt." De BTB zal volgens Moreels "blijven strijden voor het correcte statuut van fietskoeriers en de bijhorende loon- en arbeidsvoorwaarden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni