Opgepakt koppel in Woluwe beraamde aanslag in Frankrijk

© VRT
| De ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse en bracht 500 gram TATP gecontroleerd tot ontploffing.
Updated: 02-07-2018 - 14:36

Bij de politie-interventie van afgelopen zaterdag zijn speciale eenheden er wellicht in geslaagd een bomaanslag te verijdelen. Bij een politie-interventie in Sint-Pieters-Woluwe werd een Belgisch koppel aangehouden dat onderweg was naar Frankrijk om een aanslag te plegen op een Iraanse conferentie met 25.000 aanwezigen. Dat meldt het federale parket maandag.

De auto van het koppel werd zaterdagnamiddag onderschept in Woluwe nabij Stokkel. De twee dertigers van Iraanse origine werden meteen aangehouden.

In hun Mercedes trof de politie 500 gram van de springstof TATP en een ontstekingsmechanisme aan in een kleine toilettas. De ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse en bracht de springstof gecontroleerd ter ontploffing.

Amir S. en zijn vrouw Nasimeh N. werden door het federaal parket in verdenking gesteld van poging tot terroristische moord en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Beiden worden er van verdacht om zaterdag een bomaanslag te hebben willen plegen in Villepinte in Frankrijk.

Daar werd een conferentie gehouden door het MEK, les Moudjahidines du Peuple Iranien. Deze organisatie is een Iraanse oppositiepartij die reeds werd opgericht in 1965 en in 1981 buiten de wet werd gesteld door de Iraanse regering. Op deze conferentie waren ongeveer 25.000 personen aanwezig.

Geen dreiging voor België

Het federaal parket benadrukt dat uit het onderzoek voorlopig blijkt dat er op geen enkel moment een rechtstreekse dreiging naar België was. Daar vestigt ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de aandacht op.

"Kordaat en snel optreden van politie, gerecht en inlichtingendiensten. Op geen enkel moment is er sprake geweest van plannen voor een aanslag in België. OCAD handhaaft bestaande dreigingsniveau voor ons land", tweette Jambon.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?