Opgravingen naar verdwenen geldkoerier leveren niks op

Updated: 27-08-2019 - 18:30

De opgravingen aan de Van Praetbrug zullen enkele dagen duren.

De zoekactie naar het lichaam van Francis Zwarts is voorbij en heeft niets opgeleverd, dat is vernomen bij het parket. Er was nochtans een nieuwe piste geopend naar de in 1982 verdwenen geldkoerier Francis Zwarts. Aan de Van Praetbrug zochten de speurders naar het lichaam van Zwarts.

"Het was voor ons belangrijk om, al was het maar uit respect voor de familie, alle deuren te sluiten, maar dat is ditmaal helaas vruchteloos gebleken", zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. "Hopelijk duiken er in de toekomst andere elementen op die wel leiden tot de antwoorden waar de familie al 37 jaar naar zoekt."

Francis Zwarts verdween in 1982 toen hij als koerier overvallen werd aan de luchthaven van Zaventem. Als veiligheidsagent voor Sabena moest hij diplomatieke papieren, diamanten en goud uit verschillende vliegtuigen overbrengen naar de kluizen van BruCargo op de luchthaven. Op 25 oktober 1982 werd hij onderweg overvallen door twee mannen verkleed als rijkswachter.

Zijn wagen werd daags nadien leeg teruggevonden, maar hijzelf bleef spoorloos. Volgens de speurders zou Zwarts neergeschoten zijn en werd zijn lichaam ergens gedumpt.

Nieuwe informatie

Wie verantwoordelijk is voor de verdwijning van Zwarts blijft een raadsel, maar Madani Bouhouche is een naam die vaak genoemd wordt. Deze ex-rijkswachter, die in 2005 overleed, werd in 1995 door het hof van assisen veroordeeld tot 20 jaar cel voor diefstal met moord. Zijn kompaan en ook ex-rijkswachter, Robert Beijer, werd vrijgesproken voor de moord. De twee worden ook vaak gelinkt aan dossiers rond de Bende van Nijvel.

Volgens RTBF zou nu Beijer zelf hebben aangestuurd op de opgravingen rond de Van Praetbrug in Neder-Over-Heembeek. Beijer zelf woont nu in Thailand. De feiten zijn intussen verjaard, wat betrokkenen ertoe kan overgehaald hebben om verklaringen af te leggen.

Het Brusselse parket beperkt er zich echter toe te melden dat het onderzoek heropend is nadat nieuwe informatie de speurders had bereikt, maar geeft geen verdere details over de oorsprong van die informatie. "Het onderzoek is heropend om de familie Zwarts de antwoorden te geven waar ze al 37 jaar naar zoekt", aldus parketwoordvoerder Denis Goeman. De graafwerken startten maandag aan de Van Praetbrug. "Na afloop van de opgravingen die deze week zullen plaatsvinden, wordt verder gecommuniceerd."

Maar de opgravingen leverden niets op, zo blijkt nu.

20190826_FrancisZwarts_Belga
© Belga
| Francis Zwarts.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?