Oplichter moet 290.000 euro terugbetalen aan slachtoffers

© Chris Verhaeghe
10/09/2020

Een oplichter die twee mannen in totaal bijna 300.000 euro afhandig heeft gemaakt, is door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot een effectieve celstraf van 4 jaar. De slachtoffers gaven aanvankelijk geld uit vriendschap en liefde, maar nadien werden ze bedreigd om nog meer geld over te schrijven op de rekening van de beklaagde, die daarvoor allerlei trucs uit de kast haalde.

De beklaagde had een van de slachtoffers verleid en misbruikte die verliefdheid van de man om hem telkens geld af te troggelen. Ook een goede vriend van de man trapte in val en samen schreven ze in totaal minstens 291.700 euro over op de rekening van de oplichter. De man diepte daarvoor allerlei fantasieverhalen en gaf zichzelf ook uit voor zijn eigen advocaat om een van de slachtoffers te overhalen om geld te storten als borgsom.

“Het is duidelijk dat hij het slachtoffer onder druk zette om geld te geven”, aldus de rechter in het vonnis. “Hij zette daarvoor zelfs zijn eigen ontvoering en die van zijn zoon in scène en liet uitschijnen dat ze om het leven gingen worden gebracht indien het geld niet werd overgeschreven.”

De rechtbank achtte de beklaagde schuldig voor het grootste deel van de tenlasteleggingen en veroordeelde hem tot 4 jaar cel en een geldboete van 16.000 euro. Daarenboven moet hij elk van zijn twee slachtoffers een morele schadevergoeding betalen van 3.000 euro en hen het geld, respectievelijk 226.500 en 65.200 euro, terugbetalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, oplichter, oplichterij

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni