Brusselaars opgelicht door valse taxichauffeurs

© bancontact
| (archiefbeeld)

Eén of meerdere vermeende taxichauffeurs bedriegen hun Brusselse klanten aan de hand van een frauduleuze betaalterminal. De politie heeft weet van al minstens vier slachtoffers, en roept op tot voorzichtigheid.

Dat schrijft La Dernière Heure. De modus operandi verloopt als volgt. Een klant houdt een taxi op straat aan. Na de rit reikt de chauffeur de betaalterminal aan, maar zonder een bedrag te noteren. De klant steekt zijn bankkaart in het toestel en toetst zijn code in.

Maar in realiteit gaat het niet om een echte betaalterminal. Het is een frauduleus toestel dat de code van de bankkaart onthoudt, maar verder niets doet. Vervolgens beweert de chauffeur dat de betaalterminal tijdelijk defect is en vraagt hij de klant om cash te betalen. Op dat moment slaagt de fraudeur erin om ongemerkt de bankkaart van iemand anders terug te geven, en de originele kaart te behouden.

De slachtoffers zijn zich op dat moment van geen kwaad bewust en gaan rustig naar huis. Op dat moment maakt de chauffeur van de gelegenheid gebruik om de bankrekeningen van zijn slachtoffer zo leeg mogelijk te maken.Het is pas de volgende ochtend dat de slachtoffers merken wat hen overkomen is.

De vier Brusselaars die het slachtoffer werden van oplichting raakten op deze manier respectievelijk 3.000, 2.400, 600 en 4.500 euro kwijt. Hoewel de laatste persoon zijn geld terugkreeg van de bank, staat dat voor de andere slachtoffers verre van vast.

De politie bevestigt dat een onderzoek werd ingesteld naar de fraudetechniek die al gekend is sinds 2017. Naast de vier recente slachtoffers, meent de politie dat in totaal al zo’n tien mensen in de hoofdstad op dergelijke manier opgelicht werden. De politie roept dan ook op tot voorzichtigheid en vraagt om waakzaam te zijn op het ogenblik van betaling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?